Blestemul setei pare sa-i fi lovit pe oamenii care traiesc in localitatile Scortaru Nou, Sihleanu si Pitulati din judetul Braila. Ca sa dai de apa in aceste localitati, trebuie sa sapi o fantana cu adancimi cuprinse intre 110-130 de met


Blestemul setei pare sa-i fi lovit pe oamenii care traiesc in localitatile Scortaru Nou, Sihleanu si Pitulati din judetul Braila. Ca sa dai de apa in aceste localitati, trebuie sa sapi o fantana cu adancimi cuprinse intre 110-130 de metri. Chiar si asa, apa nu este potabila, nici o fantana din cele trei sate neavand avizul autoritatilor.
Singura sursa de apa a celor trei asezari se afla in satul Sihleanu. Inainte de 1989, apa era adusa de la 130 de metri si urcata intr-un balon de metal, aflat la 15 metri de sol, pentru a se imprastia apoi printr-o retea de tevi in cele trei localitati. Din cauza saraciei, oamenii nu si-au putut plati la timp taxele pentru apa catre primarie, care, la randul ei, nu a platit catre furnizorul de electricitate, ceea ce a facut ca sistemul sa nu mai functioneze. Astazi, balonul de metal din care apa curgea catre locuintele oamenilor rugineste in curtea scolii. Primarul Gheorghe Chivereanu a pus la punct un sistem de scoatere a apei, cu o motopompa din putul de la Sihleanu si de umplere a unor bazine din care, prin cadere libera, sa ajunga in gospodarii. Din cauza debitului redus, noua metoda abia reuseste sa umezeasca tevile prin care apa ajunge in gospodariile celor peste 1.300 de suflete, care traiesc in "triunghiul setei".
"Maica, sa bem apa de la sticla?"
"Sistemul este vechi. Avem doar trei fantani in toata comuna, dar apa din ele nu poate fi declarata potabila, nu a obtinut niciodata vreun aviz. Am cheltuit un miliard de lei pentru schimbarea tevilor si vom incerca sa ne descurcam cum putem. E greu sa strangem bani, pentru ca, in comuna, 80 la suta din oameni sunt pensionari, majoritatea de la CAP, cu pensii foarte mici", afirma primarul Chivereanu.
O sansa ar fi fost raul Buzau, care trece prin apropiere, dar apa este atat de poluata, incat oamenii o strecoara prin malai si o fierb inainte de a adapa animalele. Cat despre apa minerala sau plata, oamenilor nici nu le trece prin cap sa o cumpere de la cele doua carciumi aflate in comuna. "Maica, sa bem apa de la sticla? Costa mai mult decat laptele de la animale pe care-l dam la achizitii!", spune Frusina Ion.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.