Intoarsa victorios acasa, la Belgrad, Marija Serifovic, castigatoarea Eurovision 2007, nu a apucat sa se bucure prea mult de locul intai obtinut la Helsinki. Publicatia britanica „The Sun“ scrie, in numarul de ieri, sub titlul „Ser
Intoarsa victorios acasa, la Belgrad, Marija Serifovic, castigatoarea Eurovision 2007, nu a apucat sa se bucure prea mult de locul intai obtinut la Helsinki. Publicatia britanica „The Sun“ scrie, in numarul de ieri, sub titlul „Serbia a 'furat>> cantecul castigator“, ca un telespectator acuza Serbia ca a plagiat melodia cu care a castigat Eurovisionul. Cel care a sesizat plagiatul spune ca a remarcat inca de la prima auditie a melodiei „Molitva“ ca notele muzicale sunt evident preluate din cantecul „Ndarja“, interpretat de Soni Malaj, in cadrul unui festival care are loc in fiecare an in Albania, numit Top Fest. Acelasi telespectator mai spune ca „Molitva“ nu este copiata suta la suta, ci Serifovic ar fi „periat-o“ putin, insa asemanarea ramane izbitoare: „Ar fi fost stupid sa o copieze nota cu nota“. Site-urile care sustin ideea plagiatului someaza autoritatile Eurovision sa ia atitudine.

La doar o zi dupa ce reprezentanta Serbiei, Marija Serifovic, era proclamata marea castigatoare a concursului Eurovision 2007, un telespectator sustine c a piesa artistei sarbe, „Molitva“, este un plagiat dupa un cantec albanez, interpretat in cadrul festivalului Top Fest, desfasurat anual in Albania. De asemenea, exista discutii legate si de o asemanare intre piesa victorioasa la Helsinki si hitul italianului Nino D'Angelo de acum cativa ani, „Senza giacca e cravatta“.

Victoria Serbiei la Eurovision Song Cotest 2007 nu ar fi trebuit sa ia pe nimeni prin surprindere, avand in vedere ca Marija Serifovic era cotata drept concurenta cu cele mai multe sanse de castig la casele de pariuri europene. Cu toate astea, reprezentantii delegatiilor mai multor tari spun ca anul acesta a fost o editie atipica a concursului Eurovision. Insusi Dan Manoliu, seful delegatiei romane la Helsinki, a spus ca piesa castigatoare este „cam lenta“. De altfel, de cand Irlanda a castigat Eurovisionul cu piesa „The Voice“, in 1996, este pentru prima data cand locul intai este obtinut de o balada. Mai mult, din 1991, cand Carola a luat primul loc pentru Suedia cu o melodie in suedeza, Eurovisionul nu a mai fost castigat de o piesa care sa nu aiba versuri in engleza.

Serifovic a 'periat>> piesa albaneza
Cu toate ca Marija Serifovic a fost apreciata pentru vocea ei, piesa „Molitva“, care i-a adus artistei locul I la Eurovision 2007 starneste deja comentarii si acuze de plagiat. Publicatia britanica „The Sun“ scrie, in numarul de ieri, sub titlul „Serbia 'stole>> winning song“ („Serbia a 'furat>> cantecul castigator“) ca un telespectator acuza Serbia ca a plagiat melodia cu care a castigat Eurovisionul. Cel care a sesizat plagiatul spune ca a remarcat inca de la prima auditie a melodiei „Molitva“ ca notele muzicale sunt evident preluate din cantecul „Ndarja“, interpretat de Soni Malaj, in cadrul unui festival care are loc in fiecare an in Albania, numit Top Fest. Originalul ar fi participat la Top Fest la editia de anul trecut. „Eu stiam piesa albaneza de ani de zile. Melodia a castigat un concurs numit Top Fest, care era organizat in Albania. De cum am ascultat piesa Serbiei am stiut ca este plagiat“. Acelasi telespectator mai spune ca „Molitva“ nu este suta la suta identica cu piesa albaneza, ci ca Serifovic a „periat-o“ putin si s-a prezentat cu ea in concurs: „Ar fi fost stupid sa o copieze nota cu nota“, a mai adaugat telespectatorul.

You Tube: 'Sa va fie rusine!>>
„The Sun“ a pus la dispozitie, in varianta online a publicatiei, ambele variante ale cantecului, cel albanez si cel sarb, iar pe forumul publicatiei, majoritatea comentariilor postate de cei care au ascultat piesele prin comparatie inclina sa sustina ideea de plagiat. Un alt site care a preluat ideea plagiatului este You Tube, unde, de asemenea, sub titlul „Shame on you!


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.