In ceea ce priveste PD, situatia este destul de clara. Nu poate dezvolta nici o alta viziune politica decat cea a lui Traian Basescu. Liderii PD care si-ar fi dorit sa faca politica altfel decat se desfasoara lucrurile in acest moment, nu au avut de
In ceea ce priveste PD, situatia este destul de clara. Nu poate dezvolta nici o alta viziune politica decat cea a lui Traian Basescu. Liderii PD care si-ar fi dorit sa faca politica altfel decat se desfasoara lucrurile in acest moment, nu au avut de ales decat sa fie rezervati in aceasta campanie. Cei care fac parte din aceasta categorie sunt foarte simplu de identificat, respectiv nu se afla pe scena, alaturi de Traian Basescu, la mitingurile unde ai impresia ca tara se va rupe in doua. Pe 19 mai vom afla si care este raportul dintre cele doua parti. Emil Boc are toate sansele sa ramana presedinte al partidului pentru ca nimeni din interior nu are puterea sa il conteste, data fiindu-i exaltarea din aceste zile, si nici nu se poate ridica la nivelul lui din acest punct de vedere. Pe de alta parte, este si cel mai potrivit presedintele al PD, din punctul de vedere al lui Traian Basescu, cu care poate realiza toate planurile legate de marele partid de dreapta.
Problemele apar, insa, in cadrul celorlalte partide - PSD, PNL, UDMR, PRM, PC - unde un eventual esec pe 19 mai poate duce la contestarea actualilor lideri. Daca la UDMR, PRM si PC peste acest episod se va trece probabil foarte rapid si isi vor continua linia de dinainte de suspendare, aceasta campanie fiind doar o oportunitate de a comunica public si de a relationa cu filialele si propriul electorat, cel mai interesant este ceea ce se va intampla la PSD si PNL. Pentru ca un eventual esec pe 19 mai va demonstra ca nici unul dintre cele doua partide nu au un lider pregatit sa ii faca fata singur lui Traian Basescu - in perspectiva alegerilor prezidentiale -, ca nici unul nu a avut capacitatea sa schimbe paradigma in care acesta comunica si ca, in aceasta paradigma, nu ii pot tine piept.
Mircea Geoana, care a preluat un partid cu cea mai buna reprezentare parlamentara, va fi obligat sa dovedeasca in cel mai scurt timp ca are solutia prin care macar sa conserve mostenirea pe care a primit-o. Pentru aceasta va ajunge sa uite tot ce a invatat la scolile diplomatice si, in eventualitatea intoarcerii lui Traian Basescu la Cotroceni, va trebui sa coboare in strada si sa continue ceea ce s-a inceput in aceste saptamani. Pentru ca vor urma alegerile europarlamentare, cele locale, cele parlamentare, cele prezidentiale si, din nou, cele europarlamentare. Daca nu va face fata la toate acestea, va fi debarcat cu aceeasi lipsa de scrupule cu care a reusit sa ajunga presedintele acestui partid.
Calin Popescu Tariceanu nu isi doreste decat sa duca pana la capat mandatul de prim-ministru - si are toate sansele, pentru ca eventuala investire a unui nou Guvern, eventual cu o alta componenta politica, ar trece inevitabil pe la Traian Basescu si ar insemna ajungerea la o intelegere cu acesta, adica la o cedare - si realizarea pentru PNL a unor scoruri electorale rezonabile, comparabile cu cele din 2004, pentru ca altfel este victima politica sigura. Liberalii, in istoria lor, s-au dovedit cei mai cinici din acest punct de vedere - sacrificarea liderilor.
Nu stim daca liderii celor cinci partide anti-Basescu au anticipat toata aceasta desfasurare si escaladare a starii de fapt, dar in mod cert dupa 19 mai nu vom avea mai multa liniste.
P.S. Traian Basescu este deranjat ca nu i se aminteste de fiecare data, alaturi de nume si functia - presedinte. Domnule Presedinte al Romaniei, Traian Basescu, cum ar suna sa spunem de fiecare data bautura racoritoare carbogazoasa Coca-Cola? Specios, nu?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.