Cea de-a 52-a editie Eurovision Song Contest s-a incheiat, sambata seara, cu un rezultat nu tocmai imbucurator pentru Romania. Cu 84 de puncte, cei sase baieti de la Todomondo au ocupat locul 13. Tarile care le-au acordat romanilor cele mai multe vo
Cea de-a 52-a editie Eurovision Song Contest s-a incheiat, sambata seara, cu un rezultat nu tocmai imbucurator pentru Romania. Cu 84 de puncte, cei sase baieti de la Todomondo au ocupat locul 13. Tarile care le-au acordat romanilor cele mai multe voturi au fost Spania (12 puncte), vecinii din Moldova (12 puncte) si, surprinzator, Andorra (10 puncte). Marea castigatoare de anul acesta a fost Marija Serifovic din Serbia, cu o piesa numita „Molitva“ („Rugaciune“), o melodie lenta, atipica pentru un concurs in care, de regula, pe locuri fruntase se afla piese ritmate, cu sound cat mai comercial si care se transforma ulterior in hituri. Ucraina, cu al lor travestit cu stea pe cap, a luat locul doi, in timp ce rusoaicele au ocupat pozitia a treia. Bine clasati au fost si bulgarii, dar si Kenan Dodulu din Turcia sau Sarbel din Grecia. Pentru ca Todomondo nu a reusit sa ramana in top 10, reprezentantul Romaniei de anul viitor va fi nevoit sa faca fata semifinalei, ce se va desfasura in tara invingatoare, la Belgrad.

Cea mai mare editie a concursului Eurovision din toate timpurile s-a incheiat. Au participat 42 de tar i, mai multe ca niciodata, dar in final, una singura a iesit castigatoare. A fost poate pentru prima data cand previziunile specialistilor au fost confirmate in proportie de 100%. Serbia era pe buzele tuturor inca de la primele repetitii, desi multi s-au temut de show-ul cu aer de circ adus in scena de Ucraina. De data aceasta, publicul a demonstrat ca s-a saturat de surprize si de prestatii fara acoperire vocala.

Hartwall Arena din Helsinki a gazduit, sambata seara, marea finala a celei de-a 52-a editii Eurvision Song Contest. Germania, Spania, Marea Britanie si Franta, numite „The Big Four“, s-au calificat automat in finala, intrucat televiziunile nationale ale respectivelor tari reprezinta cei mai importanti membri fondatori ai competitiei. De asemenea, calificate automat au fost si tarile care au ocupat primele zece pozitii in topul de anul trecut al concursului. Restul de zece pozitii au fost ocupate de tarile castigatoare in semifinala. Spectacolul, desfasurat sub tema „True Fantasy“, a fost prezentat tot de Jaana Pelkonen si Mikko Leppilampi si deschis de invingatorii de anul trecut, de la Atena, monstruoasele creaturi de la trupa Lordi. Bosnia si Herzegovina au spart gheata, intrand primii in concurs, urmati de D'Nash din Spania, iar cea care a inchis competitia a fost Natalia Barbu din Moldova, calificata pentru finala din 2008 pe ultimul loc, 10.



Anul acesta, Danemarca si Ucraina au mizat pe travestiti. Daca danezul Drama Queen nu a reusit sa treaca de semifinala, steaua argintie pe care travestitul ucrainean a purtat-o pe cap i-a adus noroc, adica locul 2, in ciuda faptului ca piesa lui ar fi putut fi cantata linistit de un copil de gradinita, grupa mica. Si Slovenia a trimis o reprezentanta atipica, o soprana, clasata pe locul 15. Rusoaicele de la Serebro au prins locul al treilea, in timp ce Kenan Dogulu, pozitia a patra. A cincea a fost Bulgaria, urmata de Belarus si apoi de Sarbel din Grecia, pe locul sapte. Armenia s-a calificat si ea in finala de anul viitor, pe locul opt, iar Ungaria a luat locul noua.

Marea castigatoare a concursului Eurovision 2007 a fost Marija Serifovic din Serbia, cu piesa „Molitva“ („Rugaciune“), care a obtinut 268 de puncte. Piesa, cantata in limba sarba, reprezinta o rugaciune de dragoste, in care artista implora ajutor de la Dumnezeu. Masculina Marija Serifovic era cotata, inainte de finala, de casele de pariuri, printre artistii cu cele mai multe sanse de victorie.

Inainte de startul votului trupa Apocaliptyca a urcat pe scena pentru un show de cateva minute, iar apoi a fost invitat alaturi de gazdele spectacolului Mos Craciun, care, batand dintr-un clopot, a spus „Europa, incepeti sa votati acum!“. Fanii Eurovision au avut la dispozitie 15 minute pentru a suna sau a trimite SMS-uri. Anuntul voturilor, facut de primele tari a dat sperante romanilor, intrucat se aflau initial in top 5. Todomondo a pornit bine, parand sa aiba reale sanse de calificare pentru anul viitor, insa, pe masura ce continua comunicarea numarului de voturi, baietii erau din ce in ce mai descumpaniti. Cand s-a tras linie, Todomondo, intrata pe pozitia 20 in competitie, avea 84 de puncte, clasandu-se, cu ghinion!, pe locul 13. Tarile care au acordat cel mai mare punctaj romanilor au fost Spania (12 puncte), vecinii din Moldova (12 puncte) si, surprinzator, Andorra (10 puncte).



Finala, 'o repetitie reusita>>
Vlad, Ciro de Luca, Mister M, Andrei, Kamara si Valer s-au declarat foarte nemultumiti de locul 13 obtinut si de modul in care s-au desfasurat, per total, repetitiile pentru concurs. „Ne asteptam la mai mult“, a spus colegul lui Kamara de la Alb & Negru, Andrei Stefanescu. Se pare ca nu doar repetitiile i-au dezamgit pe baieti, ci si seara marii finale, care nu a fost lipsita de probleme tehnice: s-a intamplat ca baietii sa nu se auda unul pe altul si au existat cadre in care apareau cameramanii. Dan Manoliu, seful delegatiei romane la Eurovision, a considerat momentul romanilor in finala drept o repetitie reusita, nicidecum o prestatie demna de finala unei competitii de anvergura, precum Eurovision. Manoliu a mai adaugat ca i se pare incredibil cum tari ca Franta, Germania, Spania, Anglia si mai ales Suedia, favorita, sa se afle pe locuri codase, sub Romania. Manoliu a mai spus ca „a fost o editie ciudata, cu o piesa castigatoare cam lenta“. Adevarat, daca ne gandim ca, in anii trecuti, mare succes au avut piese ritmate, cu sound comercial.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.