A scapat din mainile securistilor iugoslavi, a supravietuit anilor de detentie in Romania si pentru tot acest chin nu primeste nici macar o indemnizatie. Milan Petrov este un bacauan, in varsta de 77 de ani, nascut in Iugoslavia, care s


A scapat din mainile securistilor iugoslavi, a supravietuit anilor de detentie in Romania si pentru tot acest chin nu primeste nici macar o indemnizatie. Milan Petrov este un bacauan, in varsta de 77 de ani, nascut in Iugoslavia, care se judeca de 17 ani cu autoritatile pentru a beneficia de indemnizatia acordata celor persecutati de regimul comunist. Cosmarul a inceput in 1949, cand a fost arestat impreuna cu tatal sau, considerat "chiabur". A reusit sa scape din lagar si a trecut granita in Romania. In speranta ca va primi ajutor din partea autoritatilor, Milan Petrov s-a predat granicerilor. Spre disperarea sa, acestia l-au dat imediat pe mana Securitatii. "Am petrecut sase luni de cosmar in beciurile Securitatii. Fusesem transferat la Jilava cand a avut loc procesul care justifica detentia", ne spune Petrov. A fost acuzat de trecere frauduloasa a frontierei, infractiune condamnata cu 10 ani de inchisoare, tentativa de spionaj pentru Iugoslavia (15 ani de detentie) si uneltire impotriva oranduirii socialiste din Romania, inca 15 ani. A avut norocul sa ispaseasca numai cinci.
Milan Petrov nu a incetat nici acum sa lupte cu autoritatile. De 17 ani este client fidel al instantelor de judecata. El nu are bani de avocat, dar se reprezinta singur intr-un proces in care cere acordarea indemnizatiei de care beneficiaza persecutatii politic. Reprezentantii Directiei de Munca si Protectie Sociala ii refuza acest drept pe motiv ca la data condamnarii nu avea cetatenie romana.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.