Fostul monarh si-a exprimat din nou ingrijorarile fata de recentele evenimente din Romania in cadrul unei emisiuni televizate. "Nu mai stiu ce sa cred. Pentru ca asta numai democratie nu este. Sa ma ierte cei care cred ca asta e democratie: ca pot sa
Fostul monarh si-a exprimat din nou ingrijorarile fata de recentele evenimente din Romania in cadrul unei emisiuni televizate. "Nu mai stiu ce sa cred. Pentru ca asta numai democratie nu este. Sa ma ierte cei care cred ca asta e democratie: ca pot sa urle, sa tipe, sa injure", a declarat regele Mihai. Acesta a facut un apel la clasa politica sa-si rezolve problemele inainte ca certurile sa provoace prejudicii pe plan extern tarii noastre. Monarhul a catalogat scandalul generalizat drept "o tiganie" si a aratat ca Romania isi poate pierde statutul de stat civilizat in ochii strainatatii. El a afirmat ca la Bruxelles au aparut deja ingrijorari fata de evolutia starii de lucruri din Romania, dupa ce aceasta a aderat la Uniunea Europeana. Regele Mihai a dezvaluit ca a avut intalniri cu presedintele suspendat, Traian Basescu, dar si cu fostii presedinti, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, marturisindu-le preocuparea Casei Regale fata de criza politica. Insa remarcile regelui au fost generalitati, deoarece familia regala vrea sa pastreze echidistanta fata de taberele care se infrunta astazi. In cadrul interviului televizat, regele Mihai a cerut societatii civile o implicare mai activa, in paralel cu o iesire din pasivitate a romanilor, indiferent de optiunile politice. Afirmatiile regelui sunt o completare a apelului sau de saptamana trecuta adresat clasei politice, in care a pledat pentru revenirea la ratiune si la normalitate. Totodata, regele Mihai a pledat si pentru o reforma constitutionala profunda, care sa reglementeze mai clar solutionarea eventualelor conflicte ce ar putea aparea intre principalele institutii ale statului. El a inclinat pentru o republica parlamentara, dar a lasat de inteles ca presedintelui ar trebui sa i se acorde dreptul de a dizolva Parlamentul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.