Nea Fanica Trifan, in varsta de 65 ani, din Focsani, este ultimul cosar din Vrancea. Angajat in 1963, nea Fane a iesit la pensie in 1998. Pe vremea cand era cosar cu carte de munca, focsaneanul se ocupa de sp

Nea Fanica Trifan, in varsta de 65 ani, din Focsani, este ultimul cosar din Vrancea. Angajat in 1963, nea Fane a iesit la pensie in 1998. Pe vremea cand era cosar cu carte de munca, focsaneanul se ocupa de spitale, scoli, gradinite, IAS-uri.
De cand a iesit la pensie, Fanica Trifan este solicitat de vrancenii care inca mai folosesc soba cu horn, incepand din luna octombrie si pana-n martie. Nea Fanica nu mai are ucenici care sa-i mosteneasca mestesugul, astfel ca va lua cu el, in groapa, tainele acestei meserii pe cale de disparitie.

"Junii nu mai vor sa invete meseria"
"Sculele mele sunt funia, peria, bila si sufa de otel. Cu toate ca am afectati plamanii, ficatul si ochii inca mai am putere sa ma catar la fel ca in anii tineretii. Junii nu vor sa mai invete meseria. E prea multa munca si mizerie", se plange cosarul. Acum, ca s-a incalzit, nea Fanica intra in "vacanta". "Sase luni pe an, din aprilie pana in septembrie, somez. Vara raman doar personajul din poveste", sustine el. Tarifele ultimului cosar din Vrancea variaza intre 50 si 70 lei.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.