Mobila romaneasca se va scumpi cu cel putin 10% in perioada urmatoare din cauza cresterii costurilor materiei prime, a facturilor la energie si gaze si a cresterii salariilor. In acest context, romanii se orienteaza tot mai mult spre mobilierul de i
Mobila romaneasca se va scumpi cu cel putin 10% in perioada urmatoare din cauza cresterii costurilor materiei prime, a facturilor la energie si gaze si a cresterii salariilor. In acest context, romanii se orienteaza tot mai mult spre mobilierul de import.

Mobila romaneasca se va scumpi cu cel putin 10% din toamna acestui an, avertizeaza reprezentantii producatorilor autohtoni, dar si cei ai sindicatelor din ramura. Ei si-au facut calculele tinand cont de facturile vizibil mai mari la utilitati, dar si de scumpirea materiei prime, in medie cu 10-12%. Nu in ultimul rand, majorarile salariale de 18-19%, anuntate anul acesta pentru muncitorii din fabricile de mobila, contribuie cu cateva procente la pretul final al pieselor de mobilier.

De la 1 septembrie, producatorii romani de mobila au planificat cresteri de preturi la toate categoriile de mobilier. „O majorare cu cel putin 10% a pretului mobilei este iminenta. Gazul si electricitatea s-au scumpit, iar noi suntem dependenti de gaz, avem consumuri mari“, explica Vasile Badica, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Industria Mobilei. Mai grav este ca s-a scu mpit chiar materia prima. In medie, preturile au crescut cu 6-12%, spune Dumitru Petcu, directorul general al fabricii de mobila Alprom Pitesti. Cheresteaua de stejar a ajuns sa coste 1.600-1.700 lei/metrul cub, iar cea de fag, 425 lei/metrul cub. Insa sunt si situatii in care preturile s-au dublat fata de anul trecut, cum este cazul bustenilor.
O alta cauza a preconizatei scumpiri a mobilei romanesti este si cresterea salariilor muncitorilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.