Curtea Constitutionala a Poloniei a aruncat in aer controversata Lege a lustratiei, care urma sa verifice trecutul a circa 700.000 de cetateni. "O lege in ruina", "Curtea Constitutionala masacreaza legea", "O lege trimisa la gunoi", titra sambata pre
Curtea Constitutionala a Poloniei a aruncat in aer controversata Lege a lustratiei, care urma sa verifice trecutul a circa 700.000 de cetateni. "O lege in ruina", "Curtea Constitutionala masacreaza legea", "O lege trimisa la gunoi", titra sambata presa poloneza, care isi punea intrebari asupra continuarii lustratiei. Presedintele Lech Kaczynski, adept al scotocirii excessive a trecutului compatriotilor sai, nu este descurajat. "Problema lustratiei nu este inca inchisa in Polonia", a afirmat el. Dupa invalidarea de catre Curte a unei intregi serii de articole importante din legea lustratiei, Lech Kaczynski si fratele sau geaman, Jaroslaw, premierul, au teoretic doua solutii: sa remodeleze legea invalidata sau sa pregateasca un nou proiect. Rescrierea este cu atat mai improbabila cu cat profesii pe care conservatorii incercau prioritar sa le treaca prin lustratie, cum ar fi cele din jurnalist sau cadru didactic, au fost excluse din lege de judecatorii Curtii Constitutionale. Textul obliga astfel ca zeci de alte persoane sa declare inainte de 15 mai - sub amenintarea ca isi vor pierde postul - daca au colaborat sau nu cu politia secreta in timpul regimului comunist prabusit in 1989. Curtea a mai interzis si un alt punct forte al textului - publicarea pe internet a tuturor numelor fostilor colaboratori neoficiali ai SB (fosta politie secreta). Institutul pentru Memorie Nationala (IPN), care administreaza arhivele politiei secrete, este singurul autorizat sa publice alte trei liste - cea a functionarilor SB, a victimelor si a membrilor aparatului fostei puteri comuniste. Inca dinainte de verdictul Curtii, presedintele Kaczynski avertizase ca, in caz de esec, ar urma sa fie adoptata o noua lege, ce ar avea drept consecinta "deschiderea completa a arhivelor", ceea ce ar reprezenta un act si mai "brutal". Opozitia liberala (Platforma Civica) este de acord cu deschiderea arhivelor, cu conditia ca ele sa fie epurate de informatii sensibile, cum ar fi detalii asupra vietii private a oamenilor. Pentru partidul social-democrat SLD, decizia dovedeste ca precedenta lege a lustratiei, care din 1997 se aplica mai ales magistratilor si responsabililor politici, era o solutie buna. Fostul ministru polonez de externe Bronislaw Geremek, amenintat pana vineri de dreapta conservatoare cu pierderea mandatului de eurodeputat, din cauza ca a refuzat, in semn de protest, sa semneze declaratia privind eventualele relatii cu politia politica, a declarat ca "nu exista nici invingatori, nici invinsi, ci doar cetateni care au fost protejati".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.