In pofida faptului ca a promis opiniei publice, chiar de la preluarea mandatului de ministru, in ianuarie 2005, ca va face un control la SIPA si va da publicitatii rezultatele acestuia, Macovei nu s-a tinut de cuvant. A facut controlul, prin oamenii
In pofida faptului ca a promis opiniei publice, chiar de la preluarea mandatului de ministru, in ianuarie 2005, ca va face un control la SIPA si va da publicitatii rezultatele acestuia, Macovei nu s-a tinut de cuvant. A facut controlul, prin oamenii sai de incredere care au luat foaie cu foaie dosarele si au extras informatiile necesare, iar apoi nu a mai suflat nici un cuvant presei, preferand sa tina secretele doar pentru interesele ei, pana cand a fost debarcata si a luat calea protectorului ei, Traian Basescu. In cazul in care Basescu nu va fi demis la referendum, Macovei va deveni sefa a Departamentului Juridic al Administratiei Prezidentiale. Lui Macovei insa nu i-au fost suficiente doar arhivele SIPA, cu care pot fi santajati numerosi magistrati. Aproape nimeni nu stie ca Macovei a incercat cu insistenta in anul 2005 sa puna mana si pe valoroasele arhive, strict secrete, de la Cernica ale Directiei Instantelor Militare, directie dublu subordonata direct, atat ministrului Justitiei, cat si ministrului Apararii. Cum generalul Dan Dinuica a refuzat-o, cu acordul fostului ministru al Apararii, Teodor Atanasiu (debarcat la dorinta lui Basescu in urma unui scandal fortat chiar de la Cotroceni), Macovei l-a zburat pur si simplu din minister, cu tot cu birourile Directiei aflate in cladirea INM, spunandu-i verde-n fata: "N-ati vrut sa colaborati cu mine, duceti-va la Armata!". La Cernica, dar si alte locatii, se afla arhivate sute de mii de dosare penale de fond instrumentate pana in decembrie 1989 de fostele structuri ceausiste (Directia a VI-a de Cercetari Penale a fostei Securitati, ale fostei Militii si alte structuri) in care apar nume ale multora dintre personalitatile zilei, persoane care pot fi santajate cu date din cuprinsul acestui fond. Aceste arhive sunt gestionate de personal de la Aparare, intrucat Justitia militara este platita de acest minister, chiar daca Directia Instantelor Militare aparea si in organigrama Ministerului Justitiei.
Arhiva rascolita
Monica Macovei a tinut arhiva SIPA - DGPA la cheremul ei, pana in ziua cand a fost debarcata, intarziind intentionat sa o predea institutiilor din sistemul de aparare nationala si Arhivelor Nationale, asa cum s-a stabilit expres prin HG nr. 127/2006. Respectiva Hotarare de Guvern prevedea ca pana la 30 iunie 2006 sa se constituie o comisie speciala, numita prin ordin al ministrului Justitiei, care sa predea arhivele si documentele in lucru ale DGPA, cu avizul conform al CSAT, catre Arhivele Nationale si institutiile din sistemul de aparare, siguranta nationala si ordine publica, pe baza de protocoale. Din iunie 2006 si pana la debarcarea lui Macovei de la carma MJ, arhiva SIPA a continuat sa zaca la sediul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) si sa fie frunzarita de oamenii desemnati de Macovei. Desi a promis presei, in ianuarie 2005, ca in urma unui control dispus la DGPA va da publicitatii un raport asupra miilor de dosare cu magistrati urmariti de SIPA, acest lucru nu s-a mai intamplat. Macovei a mintit intreaga natiune in privinta SIPA - DGPA, facand totul ca pretioasele arhive ale serviciului (cu care pot fi santajati numerosi procurori si judecatori sa dea anumite solutii in dosare) sa se afle la discretia sa, pe perioada cat spera ca va fi ministru, sub protectia presedintelui Traian Basescu. Macovei n-a renuntat la arhiva SIPA nici dupa ce presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Viorica Costiniu, a acuzat-o public ca se incapataneaza sa pastreze arhiva ca sursa de santaj si informatii.
Comisii dupa adevaratul control
Duplicitatea Monicai Macovei este demonstrata. In ianuarie 2005 ea a anuntat presa ca a dispus un control la SIPA si a promis opiniei publice publicarea raportului final. A fost doar praf in ochi. Dupa ce arhiva SIPA, compusa din doua camere de dosare, a fost rascolita la greu de oamenii de incredere ai lui Macovei, citita din scoarta-n scoarta, ministrul a emis, un an mai tarziu, Ordinul 790/C/2006 prin care a desemnat o comisie de inventariere. Surse din interiorul MJ ne-au declarat ca aceasta comisie (ulterioara celei anuntate oficial de Macovei in ianuarie 2005) s-ar fi ocupat nu de aflarea continutului dosarelor, ci doar de inventarierea documentelor si clasificarea lor spre a fi impartite pe criterii de interes informativ/operativ in vederea stabilirii unei institutii potrivite a le prelua. Si ca inainte de aceasta comisie, deja arhiva fusese luata fila cu fila, iar din ea s-au extras informatiile necesare. Iar datorita pretioaselor date gasite (fraude ale unor magistrati) nu s-a mai dat nimic publicitatii.
Comisie de analiza la un an dupa desfiintarea DGPA
La 30 iunie 2006 - data limita pentru desfiintarea DGPA, ministerul condus de Macovei a anuntat presa ca "procesul de desfiintare a DGPA s-a incheiat", ca s-a finalizat procedura de inventariere a patrimoniului, "urmand sa se prezinte ministrului Justitiei, Monica Macovei, propunerile privind distribuirea fondurilor de documente constituite in urma acestei activitati".
In fapt, nu urma sa se propuna nici un criteriu de distribuire a fondurilor documentare, intrucat abia anul urmator, cu mare intarziere, prin Ordinul nr. 185/2007, Macovei a binevoit sa dispuna constituirea unei comisii care sa analizeze documentele din arhiva. Comisia a fost alcatuita din cei mai fideli oameni ai lui Macovei: Cristian Danilet, consilier al ministrului (judecator la Tribunalul Cluj, detasat la MJ la cererea lui Macovei) si Paul Dumitriu (fostul sef al Corpului de Control din MJ) - care si-au dat recent demisiile - declarandu-se in dezacord cu noul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu. Danilet si Dumitriu au avut acces nelimitat la toate dosarele fostei SIPA, aflate si azi la sediul ANP. Judecatorul Danilet ne-a declarat ieri ca nu a putut viziona decat o mica parte din dosare, intrucat volumul de munca este imens. Cei doi nu au mai apucat sa-si duca misiunea pana la capat. Cel mai probabil nici nu se intentiona asa ceva, intrucat comisia celor doi poate fi considerata doar o simulare de control, arhiva fiind in fapt "filmata" incepand cu 17 ianuarie 2005, cand Macovei a anuntat presei declansarea controlului a carui rezultate nu le-a mai dat publicitatii.
Macovei a ravnit la arhiva Directiei a VI-a a Securitatii
Monica Macovei a dorit sa puna mana si pe arhivele strict secrete ale fostei Directii a VI-a a Securitatii, preluate de Ministerul Apararii in 1990 de la fosta Directie a Securitatii Statului, transformata pe atunci in SRI.
Macovei a insistat in nenumarate randuri, incepand cu 2005, sa preia la MJ fondurile arhivistice penale gestionate de instantele militare, desi potrivit legii si unei hotarari a CSAT, acestea trebuiau predate nu la MJ, ci la CNSAS, in masura interesului informativ. Ministerul Apararii (condus pe atunci de liberalul Teodor Atanasiu) care este depozitarul de drept al arhivei de la Cernica si din alte locatii, a refuzat solicitarea abuziva a lui Macovei, indicandu-i acesteia circuitul legal al dosarelor strict secrete. Dosare care pot constitui o teribila arma de santaj.
Ce nevoie avea Macovei, fost procuror ceausist, de asemenea arhive, in calitatea sa de simplu administrator al Justitiei!? Surse bine avizate despre continutul arhivelor ne-au informat ca acestea contin, printre altele, date despre personalitatile politice marcante ale partidelor istorice, care s-au opus regimului comunist, au fost condamnate abuziv pentru uneltire contra oranduirii socialiste sau au fost stramutate, deportate ori li s-au fixat domicilii fortate prin decizii abuzive ale fostilor capi ai Internelor. Personalitati care sub tortura au fost obligate sa recunoasca lucruri pe care nu le-au facut sau sa semneze angajamente cu Securitatea.
Cine nu e cu mine, e impotriva mea
Pentru a pune mana pe arhiva de la Cernica, dar si pentru a desfiinta instantele si parchetele militare pe care nu le putea controla intrucat nu activau in subordinea ei directa (acestea fiind subordonate si Ministerului Apararii, cel care plateste drepturile salariale ale magistratilor militari), Macovei l-a chemat la ea in cabinet, in 2005, pe seful Directiei Instantelor Militare, generalul militar Dan Dinuica. Macovei i-a ordonat magistratului sa intocmeasca o fundamentare care sa cuprinda in principal desfiintarea instantelor si Parchetelor militare. Generalul i-a replicat ca, potrivit legilor 303/2004 si 304/2004, magistratii militari sunt ofiteri activi ai Ministerului Apararii, iar instantele si parchetele militare au statut de unitati cu indicative militare, in organigrama Apararii. Macovei si-a dezvaluit si planul. Prima miscare era desfiintarea tribunalelor militare din Iasi si Timisoara, iar apoi a celor din Cluj si Bucuresti. Ca raspuns, i s-a prezentat o nota de fundamentare in care se indica faptul ca statele NATO au in armatele proprii justitii militare, precum si existenta unei hotarari a CSAT care consfintea acest lucru. Macovei vroia si decapitarea definitiva a Directiei Instante Militare, pentru a nu mai exista reprezentativitatea Justitiei militare la nivelul MJ si a putea purcede la desfiintarea directiei si instantelor militare, dar mai ales preluarea arhivelor.
Atanasiu, debarcat pentru ca s-a opus
Generalul Dan Dinuica l-a informat pe ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, despre intentia lui Macovei, care la randul lui a informat Parlamentul. Atanasiu a refuzat sa puna la dispozitia lui Macovei fondul arhivistic penal. Ulterior, asa cum se stie, Atanasiu a avut mari probleme, fiind debarcat de la sefia Apararii, in urma unui dosar penal fortat printr-o plangere a consilierei de imagine a lui Basescu. Atanasiu (suspendat de Basescu) a fost in final gasit nevinovat de procurori, dar nu a mai fost repus in functie, Basescu reusind astfel sa-l elimine de la Aparare.
Macovei nu l-a lasat insa pe generalul Dinuica sa scape usor. I-a trantit verde-n fata: "N-ati vrut sa colaborati cu mine, duceti-va la Armata!" Apoi
i-a pretextat ca INM (unde se aflau birourile Directiei Instantelor Militare) nu are spatiu suficient de activitate si ca ar fi bine ca aceasta directie sa-si ia catrafusele. "Duceti-va in Cismigiu!", i-a spus Macovei generalului. Ca atare, din februarie 2005 si pana la debarcarea lui Macovei, Directia Instantelor Militare (care functiona de la inceputul Justitiei militare in cladirea INM) a fost nevoita sa-si mute birourile la Ministerul Apararii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.