Presedintele Autoritatii Nationale de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, ca toate cele trei mari complexuri energetice din Romania vor f
Presedintele Autoritatii Nationale de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, ca toate cele trei mari complexuri energetice din Romania vor fi privatizate, aceasta fiind singura solutie pentru ca societatile sa mai ramana in functiune, transmite Mediafax.
Atanasiu a dat exemplul complexurilor energetice (CE) de la Rovinari si Turceni, care sunt agenti economici care au o poluare foarte ridicata si pentru care Romania si-a asumat niste termene foarte stricte pentru a se conforma normelor europene de mediu. Seful AVAS a precizat ca in aceasta situatie singura solutie este privatizarea, deoarece modernizarea grupurilor energetice, repararea capitala a acestora sau dotarea cu grupuri energetice noi care sa asigure functionarea acestor agenti economici inseamna investitii foarte mari. El a dat exemplu CE Rovinari care ar avea nevoie de cel putin 1,3 miliarde de euro pentru investitii, bani pe care statul roman nu si-i permite, dar pe care ii poate atrage prin programul de privatizare. "Din acest motiv este necesara privatizarea, nu dintr-un moft al statului roman, ca nu mai vrea sa detina managementul acestor societati si vrea sa le treaca la privatizare", a mai spus Atanasiu.
Presedintele AVAS a anuntat ca statul roman va scoate la privatizare toate cele trei CE, de la Rovinari, Turceni si Craiova, pana acum primind numeroase oferte neangajante pentru acestea. "Oferte neangajante pentru privatizare am primit din SUA pana in Europa, de la toti marii agenti economici de pe piata energetica si ar fi pacat sa nu facem aceste investitii si sa lungim viata acestor complexuri energetice cu inca 30-40 de ani, cat mai avem resursa de carbune necesara", a afirmat Teodor Atanasiu.
De altfel, Atanasiu s-a aflat saptamana trecuta in vizita la complexurile energetice. El a afirmat ca directorii de la Turceni si Rovinari vor fi mentinuti in functie doar daca vor face performanta. Cu acelasi prilej, presedintele AVAS a anuntat ca ar putea fi incluse clauze secrete, la cererea investitorilor, in contractele de privatizare pentru complexurile energetice Turceni si Rovinari, prevazute sa treaca in proprietate privata in 2008, iar resursele de carbune vor fi concesionate. Privatizarea se va realiza prin vanzarea unor pachete de actiuni, si nu de active. Etapele ce trebuie parcurse pentru trecerea in proprietate privata constau in elaborarea unei strategii energetice de catre Ministerul Economiei si Finantelor si a unei strategii de privatizare cu ajutorul consultantilor selectati, a spus presedintele AVAS. In plus, Autoritatea va definitiva procesul de inscriere ca actionar majoritar in actionariatul celor doua complexuri, in locul Ministerului Economiei, si va aproba programele de investitii.
Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari se afla pe lista celor 41 de companii care au fost transferate de la fostul Minister al Economiei si Comertului la AVAS, potrivit unei Ordonante de Urgenta aprobata, la finele anului trecut, de Guvern. Actul normativ prevede ca unitatile vor fi transferate in termen de 30 de zile de la incheierea programului de iarna, finalizat la 31 martie 2007. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.