Micii producatori sunt obligati sa se inregistreze la Administratia Financiara daca vor sa comercializeze fructe, iar daca nu respecta aceasta prevedere, au voie sa vanda doar in zona de productie, potrivit unui act normativ emis de Ministerul Agricu
Micii producatori sunt obligati sa se inregistreze la Administratia Financiara daca vor sa comercializeze fructe, iar daca nu respecta aceasta prevedere, au voie sa vanda doar in zona de productie, potrivit unui act normativ emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Potrivit legii pomiculturii, fructele se comercializeaza doar "insotite de documente fiscale in care se inscrie de catre emitent calitatea si conformitatea cu standardele de comercializare".
"Daca nu se inregistreaza, taranii pot vinde doar in zona de productie. Acest lucru inseamna ca, de exemplu, in zona Voinesti unde toti sunt producatori de mere, ar fi foarte greu sa-ti vinzi marfa. Daca vrea sa vanda in Bucuresti, taranul trebuie sa se inregistreze ca persoana fizica autorizata sau societate comerciala, spre deosebire de situatia din prezent in care se poate vinde doar pe baza certificatului de producator", a declarat, presedintele Asociatiei Pomicultorilor din Voinesti, Ion Oprea. Acesta a precizat ca o alta solutie ar fi existenta asociatiilor de producatori. "Asocierea este foarte dificila, pentru ca inseamna sa lucrezi la comun, iar mare parte dintre producatori au trei-patru hectare care nu sunt comasate. Mai mult, asocierea implica anumite costuri destul de mari, pentru spatii de depozitare sau pentru linii de sortare", a explicat Oprea. Potrivit lui Oprea, noile prevederi ale MADR nu vor atinge scopul urmarit, respectiv acela de a inlatura intermediarii de pe piata fructelor. Legea pomiculturii, care a intrat in vigoare la sfarsitul lunii martie, impune comercializarea fructelor doar pe baza de documente fiscale, exceptie facand micii producatori care vand in zona de productie. Noul presedinte al ANSVSA, Radu Roatis, a declarat, recent, ca intentioneaza sa modifice acest ordin, astfel incat sa fie permisa comercializarea acestor produse oriunde in tara, daca sunt respectate normele de igiena.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.