In varsta de 54 de ani, Blair, lider al Partidului Laburist, a devenit cel mai tanar premier al Marii Britanii din ultimii 85 de ani, la 2 mai 1997. El i-a succedat conservatorului John Major, in conditiile in care Regatul era satul de 18 ani de cont
In varsta de 54 de ani, Blair, lider al Partidului Laburist, a devenit cel mai tanar premier al Marii Britanii din ultimii 85 de ani, la 2 mai 1997. El i-a succedat conservatorului John Major, in conditiile in care Regatul era satul de 18 ani de control politic al conservatorilor. Analistii sustin ca marile succese ale lui Blair la Downing Street au fost hotarate inainte de a veni el la putere: introducerea salariului minim, semnarea protocolului social in tratatele UE, autonomia Scotiei si Tarii Galilor, independenta Bancii Angliei, inclusiv procesul de pace din Irlanda de Nord, demarat deja de John Major. Razboiul din Irak apare insa in sondaje ca principalul factor de uzura al popularitatii lui Blair ca premier: peste 65 la suta dintre britanici considera razboiul din Irak ca cel mai mare esec al guvernarii sale, esec urmat de cresterea decalajului dintre bogati si saraci si de faptul ca a fostul primul sef de guvern in exercitiu interogat de Scotland Yard intr-un caz de coruptie.


Despre autor:

Sursa: Umbraonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.