Temperaturi deosebit de ridicate in toata tara, liber la stranduri, parcuri si paduri populate mai mult decat in orice alt week-end. Asa a aratat Romania in ultimele zile. In urmatoarele zile, spun meteorologii, se va produce o modificare atat in
Temperaturi deosebit de ridicate in toata tara, liber la stranduri, parcuri si paduri populate mai mult decat in orice alt week-end. Asa a aratat Romania in ultimele zile. In urmatoarele zile, spun meteorologii, se va produce o modificare atat in aspectul vremii, cat si in regimul termic. Daca si astazi va fi o zi deosebit de calda, cu valori termice caracteristice zilelor de vara, maine vor fi innorari in vestul tarii, ce se vor extinde spre est, cu ploi de scurta durata, insotite de intensificari de vant, iar joi vom ajunge la temperaturi "normale", de 27-28 de grade. Mercurul termometrelor a urcat cu 10 grade mai mult decat de obicei pentru aceasta perioada a anului. Valorile medii multianuale ale temperaturii maxime din luna mai se incadreaza intre 18°C si 24°C. "Ultima perioada de timp a fost o vreme cu adevarat «fierbinte», cu precadere in regiunile sudice, unde sambata s-au atins 34°C la Giurgiu, 33°C la Bucuresti - Filaret, Calarasi si Turnu Magurele, 32°C la Slobozia si Focsani. Totusi, astfel de valuri de caldura nu sunt chiar neobisnuite pentru luna mai", spune Teodora Cumpanasu, sef al Centrului de prognoza in cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie. RECORDURI. Cea mai ridicata temperatura maxima a lunii mai s-a inregistrat la statia Marculesti, in Baragan, in anul 1950, valoarea fiind de 40,8°C. Pe cele mai inalte creste montane, la Vf. Omu, cea mai ridicata temperatura lunara de 16,6°C s-a produs in 1986, in timp ce in zilele de 12 si 13 mai 2007 nu s-au depasit 7 grade. Printre anii cu temperaturile cele mai ridicate pot fi enumerati 1908, cu 35,6°C la Drobeta Turnu-Severin, 1925, cu 35,5°C la Iasi si 35°C la Arad, 1950, cu 36.6°C la Bucuresti Filaret, 36,2 °C la Galati, si 34,6°C la Deva, 1969, cu 30,5°C la Miercurea-Ciuc, 36,9°C la Constanta, si 2003, cu 38°C consemnate in Baragan inca de la inceputul lunii, in ziua de 3 mai. Asociate invaziilor de aer cald, in luna mai s-au inregistrat si nopti tropicale, una dintre cele mai calde nopti fiind cea de 21 mai 1996, cand la Constanta temperatura minima nocturna a fost de 22,8°C, iar la Bucuresti Filaret, de 20,2°C. La Bucuresti, cele mai ridicate temperaturi din sirul de observatii al statiei meteorologice pentru zilele de 12 si 13 mai au fost de 35,4°C respectiv 36,1°C. Primele decese din cauza caldurii Valul de caldura care toropeste Romania in aceste zile ii afecteaza in special pe batrani si pe suferinzii de boli de inima. Numai in ultimele trei zile s-au inregistrat trei decese (doua la Brasov si unul la Buzau), zeci de persoane au lesinat pe strada sau au chemat Salvarea la domiciliu pentru asistenta medicala de specialitate. De asemenea, mai multi buzoieni, intre care si tineri, au fost transportati week-end-ul trecut la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Sapoca, dupa ce au devenit brusc agitati. (Magda Colgiu)
70 de urgente in Capitala Temperaturile prea ridicate pentru aceasta luna au facut deja numeroase victime in Capitala, numarul apelurilor la Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB) fiind mai mare decat in aceeasi perioada a anilor trecuti. "Avem multe apeluri si cu greu le facem fata. Astazi (n.r. - ieri), in jurul pranzului, ne-am confruntat cu 70 de urgente, dintre care 30 de cazuti in strada. Febra mare, crizele cardiace si lipotimiile sunt principalele probleme de care ne lovim zilele acestea", a precizat medicul de garda de la SAMB, dr. Mihaela Badica. (Andrada Floria)   Emigrantii incalzirii globale
Schimbarile climatice se vor lasa cu un miliard de emigranti
Cel putin un miliard de persoane, adica un locuitor al planetei din sapte, ar putea fi fortati sa-si paraseasca locuintele, in urmatorii 50 de ani, ca urmare a schimbarilor climatice.   Efectele schimbarilor climatice influenteaza deja migratia la nivel mondial, sustine un raport realizat de fundatia Christian Aid. Documentul mai arata ca in urmatorii 50 de ani peste un miliard de persoane si-ar putea parasi casele din cauza schimbarilor climatice. Raportul se bazeaza pe ultimele cifre prezentate in studiile oficiale al Natiunilor Unite si arata ca viata ar putea deveni insuportabila pentru om in zone ca Sahara, sudul Asiei si Orientul Mijlociu.

MIGRATIE FORTATA. Conform organizatiei, lumea va suferi cea mai mai impresionanta migratie fortata din istoria planetei. "Migratia fortata este acum cea mai urgenta amenintare care planeaza asupra statelor sarace", sustine John Davison, principalul autor al raportului. "Schimbarea climatica este cea mai ampla, cea mai infricosatoare si cea mai mare necunoscuta in aceasta ecuatie", mai spune Davison. In prezent, aproximativ 155 de milioane de persoane si-au parasit casele, ca urmare a razboaielor, a dezastrelor naturale si a dezvoltarii anumitor proiecte. Cifra ar putea creste pana la un miliard, deoarece pana la 850 de milioane de persoane risca sa ramana fara apa potabila in zonele in care locuiesc.   ACTIUNI RAPIDE. Autorii raportului sunt constienti ca cifrele nu sunt certe. Cu toate acestea ei sustin necesitatea luarii unor masuri rapide. "Lipsa de cunostinte vaste in acest domeniu nu trebuie sa conduca la neglijarea a ceea ce putem face acum pentru prevenirea stramutarilor si la ajutorarea oamenilor care deja sufera", sustin autorii raportului. Totodata, "cea mai buna metoda de a reduce vulnerabilitatile oamenilor este de a reduce saracia globala", se mai arata in text.  
Guvernele occidentale sunt constiente de faptul ca schimbarile climatice sunt si o problema de securitate. Margaret Beckett, secretarul pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, a ridicat deja aceasta problema in cadrul Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, tema fiind dezbatuta si la nivelul Uniunii Europene. (George Daniel Ripa)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.