Administrarea unei aspirine, zilnic, poate preveni bolile cardiovasculare si atacul cerebral, dar pentru un barbat cu varsta peste 50 de ani, poate fi la fel de riscanta ca si sofatul sau munca de pompier, potrivit unui studiu citat de Reuters. "In g
Administrarea unei aspirine, zilnic, poate preveni bolile cardiovasculare si atacul cerebral, dar pentru un barbat cu varsta peste 50 de ani, poate fi la fel de riscanta ca si sofatul sau munca de pompier, potrivit unui studiu citat de Reuters. "In general, oamenii tind sa supraestimeze riscurile mici de care se tem si sa le subestimeze pe cele mari, fiind dispusi sa le accepte in schimbul beneficiilor, care poate insemna chiar si simpla distractie", sustin cercetatorii americani.
Oamenii de stiinta au studiat riscul diferitelor actiuni voluntare, pornind de la riscul de deces provocat de administrarea unor medicamente. Ei au monitorizat acele medicamente pentru care se putea verifica un risc anual estimat al mortalitatii.
Pentru barbatii de 50 de ani, consumul zilnic al unei aspirine intregi, cu scopul de a preveni bolile cardiovasculare si atacul cerebral, conduce la un risc de 10,4 decese anual la fiecare 100.000 de barbati.
Tratamentul cu Vioxx pentru durerile cauzate de artrita indica un risc de 76 de decese anual, la 100.000 de persoane. In septembrie 2004, medicamentul Vioxx a fost retras de pe piata dupa ce s-a dovedit ca dubleaza riscul de producere a infarctului si atacului cerebral.
Cercetatorii au comparat riscul utilizarii anumitor medicamente cu cel al practicarii anumitor meserii. Astfel, administrarea timp de un an a medicamentului Vioxx pare a fi mai periculoasa decat conducerea unei masini sau meseria de pompier.
Potrivit statisticilor prezentate in studiu, cea mai riscanta meserie este cea de taietor de lemne, cu 55 de decese anual sau un risc de 357 de decese anual la 100.000 de oameni, arata studiile. Pompierii prezinta un risc de 10,6 decese anual la 100.000 de oameni, in comparatie cu functionarii care au un numar de 0,4 decese anual. Meseria de sofer de camion e mai riscanta decat cea de pompier, cu un numar de 44,8 decese anual la 100.000 de oameni.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.