Fostul suveran a sarbatorit ieri Ziua Casei Regale dindu-le sfaturi actualilor politicieni.

In plina criza politica, ieri, Casa Regala a marcat sarbatorirea Zilei Monarhiei, 10 Mai, printr-o festivitate in cadrul careia regele Mihai I a primit Premiul Hanno R. Ellenbogen Citizenship. Cu aceasta ocazie, fostul presedinte ceh, Vaclav Havel, i-a transmis regelui Mihai ca premiul il reprezinta. „Este cel mai frumos 10 mai din 1947", a spus principesa Margareta. Distinctia, sponsorizata de Societatea de la Praga, este acordata anual unei persoane sau organizatii care intruchipeaza cel mai bine spiritul intelegerii si al serviciului public la nivel international. Premiul, in valoare de 7000 de euro a fost cedat lui Petrisor Ostafie , un student la bio – inginerie din Iasi, pentru eforturile sale in sprijinul copiilor infectati cu HIV.

In discursul sau, regele Mihai a vorbit despre necesitatea schimbarii Constitutiei, in sensul adoptarii unei Legi fundamentale conforme cu viitorul Romaniei ca stat al UE. „(…)Acum, la inceput de drum institutional european si atlantic, natiunea romana mai are de indeplinit un pas istoric. Acest pas nu este unul politic, ci unul identitar si statal, care angajeaza viitorul tarii. In deplin respect pentru traditiile noastre si pentru democratie, Romania are nevoie sa-si daltuiasca o Constitutie europeana care sa dea un rol limpede, neechivoc si complementar institutiilor Statului. (…) Am primit onoarea de a fi Regele Romaniei acum exact optzeci de ani. In anul 1927, nici unul dintre oamenii politici de astazi nu era nascut. (…)In numele atitor zeci de ani in slujba natiunii, va cer tuturor sa lasati deoparte orice alte considerente, sa dovediti instinctul binelui national si sa dati Romaniei o Lege fundamentala statornica si indreptata catre viitor", se spunea in mesajul regal.

Nici un politician roman nu a deschis vreodata – cu exceptia liderilor taranisti si liberali, in anii 1990-1996 – chestiunea reinstaurarii monarhiei. Nici macar in cadrul discutiilor recente privind necesitatea schimbarii Constitutiei, nimeni nu a riscat sa deschida problema unei monarhii constitutionale in Romania.

De trei ori 10 Mai 10 Mai este o data ce marcheaza trei evenimente importante ale istoriei moderne a Romaniei, toate legate de personalitatea regelui Carol I, fiind, timp de aproape un secol, Ziua Nationala a Romaniei. Pe 10 mai 1866, principele Carol de Sigmaringen, descendent al dinastiei prusace de Hohenzollern, ajungea in Capitala Romaniei, dupa o calatorie plina de peripetii, pentru a prelua coroana de principe al Romaniei mici. Anterior, la sfirsitul lunii martie a aceluiasi an, Carol acceptase propunerea lui I.C. Bratianu de a conduce destinele tarii, fiind confirmat prin plebiscit o luna mai tirziu. 11 ani mai tirziu, pe 10 mai 1877, principele Carol proclama Romania stat independent si instituia in aceeasi zi ordinul „Steaua Romaniei". Imediat, tributul pe care Romania il platea Imperiului Otoman a fost anulat, pentru ca ulterior tara noastra sa intre alaturi de Rusia in razboi contra turcilor. Tratatul de la Berlin din iunie 1878 marca recunoasterea independentei tarii, moment istoric platit cu singele a aproape 10.000 de ostasi romani pe redutele de la Grivita, Rahova, Plevna sau Smirdan. Pe 10 mai 1881, Carol I era incoronat ca rege al Romaniei. Pe capul sau avea sa fie asezata atunci o coroana de otel confectionata din metalul topit al unui tun folosit in Razboiul de Independenta. Imediat dupa abdicarea fortata a regelui Mihai I in decembrie 1947 si instaurarea regimului comunist, sarbatoarea de 10 Mai avea sa fie interzisa. (D.D)