Educatia fizica in jocuri video este viitorul gimnasticii si spaima obezitatii. Din senin, o droaie de elevi sprinteaza in sala de gimnastica. Trec de mesele de ping-pong, de saltele si se proptesc in fata a doua monitoare. In mai putin de un minut, toti danseaza intr-o navalnica uniune kinetica pe beaturile techno ale cintecului „Speed Over Beethoven". Astfel descrie „New York Times" efectele jocului video interactiv Dance Dance Revolution (D.D.R.) intr-o scoala americana. Inscris in categoria asa-numitelor „exerjocuri", care imbina exercitiile fizice cu jocurile video, D.D.R. va inlocui echipamentul de gimnastica traditional, dovedindu-se o arma mult mai eficienta in lupta cu obezitatea.

„Exerjocurile" sint echipamente de fitness interactive, adesea dotate cu o componenta video si o consola. Biciclete stationare insotite de imagini ce simuleaza mersul pe doua roti concureaza cu ecrane pe care utilizatorii ocolesc si sar obstacole sau simuleaza un meci de box. Pe un perete al camerei pot rula jocuri video in care utilizatorii lovesc mingi de baseball imaginare sau ciupesc corzi virtuale. Pe un alt perete, intr-un alt „exerjoc", ei isi pot intari muschii trunchiului.

Avantajul acestor sisteme este ca inving mai usor obezitatea. Un studiu din 2006 arata ca atunci cind incearca jocuri care ii determina sa se miste, copiii folosesc de doua ori mai multa energie decit prin joaca traditionala. Rezultatul este intarit si de succesul avut de D.D.R. Pe masura ce melodia curge, utilizatorii sint ghidati de sagetile de pe ecran in diverse combinatii de dans. Gamerii pot dansa de unii singuri, cu un partener sau in competitie. Sute de scoli din zece state americane au inclus deja acest joc in programa scolara.

Copiii care au crescut cu consolele in mina percep natural „exerjocurile". In schimb, ele sint destul de greu de vindut adultilor. „E un concept atit de nou, incit acestia inca il vad ca pe o joaca de copii", spune Joel Peterson, directorul unei sali de gimnastica americane, pentru publicatia „LA Times". In schimb, criticii vad aceste metode inovative de ardere a caloriilor ca fiind mult prea complexe pentru adultii nefamiliarizati cu consolele Wii si Xbox, pe care le vor ocoli pe motiv ca nu dau impresia unui antrenament fizic serios.

Prea corpolente Desi Dance Dance Revolution, facut de compania japoneza Konami, a inceput ca un joc de tip arcade, acum este jucat in mare parte pe console PlayStation 2 si Xbox. Un sistem D.D.R. standard include un televizor, o consola si un pres de plastic care sustine miscarea, putind fi cumparat si cu mai putin de 500 de dolari, desi, pentru mai multe optiuni, unele scoli cheltuiesc chiar pina la 800 de dolari pentru el. Totusi, criticii spun ca „exerjocurile" sint piperate la pret si ocupa prea mult din spatiul unei camere.

Cum ataca obezitatea animalele, puteti citi pe cotidianul.ro/select