Vanda Vlasov, sotia ministrului Cristian David, a ajuns notar in Bucuresti prin asociere cu un fost secretar de stat PSD in Ministerul Justitiei, urmarit penal de DNA.

Sotia ministrului Internelor, Vanda Vlasov, s-a asociat in luna martie cu Doru Crin Trifoi, notar public, la cabinetul acestuia din Bucuresti. Cunoscut designer de moda, Vanda Vlasov a intrat recent si in notariat, pe un post la Sovata, unde nu a practicat niciodata meseria de notar, dupa cum a declarat chiar sotul ei. Insotita de sora ei, Ingrid, si ea creator de moda, Vanda Vlasov s-a dus vineri la Curtea de Apel Tirgu-Mures, pentru a-si ridica transferul din postul de notar la Sovata la Camera Notarilor din Bucuresti.

Transferul se poate face, conform procedurilor, fie prin concurs, candidind pe unul din posturile scoase special pentru „schimbare de sediu" in Bucuresti, fie, mai usor, prin asociere cu un birou notarial care functioneaza deja. Sotia ministrului a preferat ultima metoda si si-a gasit asociat pe Doru Trifoi, fost secretar de stat PSD in Ministerul Justitiei, actualmente urmarit penal de Directia Nationala Anticoruptie pentru favorizarea infractorului.

Ministrul Cristian David sustine ca nu a stiut ca Trifoi este urmarit penal. „Cred ca nici sotia nu stie. S-a cunoscut cu domnul Trifoi in urma cu citeva luni, dupa ce a luat examenul pentru Sovata. Daca lucrurile stau chiar asa, se va suspenda fara probleme. Ea a vrut doar sa aiba dreptul de a practica in Bucuresti. Dar exista prezumtia de nevinovatie… poate se va dovedi ca domnul Trifoi este nevinovat si oricum nu cred ca o va afecta pe sotia mea", ne-a declarat ministrul. Vanda Vlasov a refuzat sa comenteze situatia: „Fiind duminica, as aprecia potrivit sa vorbim miine", ne-a transmis ea.

Doru Trifoi nu a vrut sa comenteze in nici un fel aceasta asociere si a declarat doar ca „toate datele despre asocierea noastra sint publice. Daca domnul David considera ca i-am patat imaginea, sa faca gestul in consecinta".

Procurorii sustin ca Doru Trifoi ar fi intervenit, in 2002, pe cind era secretar de stat la MJ, la Parchetul Curtii de Apel Prahova, pentru a cere eliberarea lui Mihai Lauruc si a lui Sorin Stanciu, inculpati pentru infractiuni economice. Mihai Lauruc fusese arestat in aprilie 2002, pentru ca ar fi cauzat un prejudiciu de 28,5 miliarde de lei (circa un milion de dolari, la cursul de atunci) unei firme din Ploiesti, in afaceri cu petrol, pentru care a folosit cecuri fara acoperire. La citeva zile de la presupusa interventie a lui Trifoi, Lauruc a fost eliberat. Doru Trifoi a mai fost dat in judecata, anul trecut, de RAAPPS, pentru ca ar folosi o locuinta de protocol din centrul Capitalei, fara a achita chiria.

Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei a sesizat, in 2005, Parchetul General cu privire la ilegalitati comise la intrarea in notariat. Printre cei vizati s-a numarat si Doru Trifoi. Un control al ministrului de atunci al Justitiei a ridicat suspiciunea ca fostii ministri Rodica Stanoiu, Cristian Diaconescu, Gavril Chiuzbaian si Ion Predescu, ex-secretarii de stat Iulia Cristina Tarcea, Doru Crin Trifoi, Claudiu Seucan si Gabriela Gaspar, precum si Valeria Puiu, director in cadrul Ministerului Justitiei, au numit ilegal mai multe persoane in functia de notar public.

Casatorie de succes La sfirsitul anului 2005, Cristian David a decis sa se casatoreasca din nou. Casatoria cu Vanda Vlasov, sora geamana cu designerul Ingrid Vlasov si fiica a controversatului avocat iesean Mihail Vlasov, care este si presedinte al Camerei de Comert Iasi, a dublat averea ministrului. Vanda a intrat in casnicie cu doua apartamente in zone scumpe din Bucuresti - unul in zona Decebal, celalalt la Armeneasca, valoarea lor depasind 300.000 de euro. Dupa casatorie, averea ministrului Cristian David s-a dublat, adica a ajungind la 500-600.000 de euro, dupa propria estimare. Numai bijuteriile sotiei valoreaza 40.000 de euro.