„Scorpionii Rosii“ sunt oameni, iar numele Batalionului 26 „Neagoe Basarab“ se potriveste de minune cu numele acelei specii care traieste in desert. Sunt plecati mai tot timpul in zonele de conflict, in special in zone caldur
„Scorpionii Rosii“ sunt oameni, iar numele Batalionului 26 „Neagoe Basarab“ se potriveste de minune cu numele acelei specii care traieste in desert. Sunt plecati mai tot timpul in zonele de conflict, in special in zone calduroase, precum Afganistan sau Irak. Au fost atacati de nenumarate ori, au privit cum bombele explodeaza la cativa metri distanta de postul lor, insa nu au batut in retragere.

„Scorpionii Rosii“ au fost primii militari romani care au executat misiuni de lupta dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. „Noi am deschis misiunile Romaniei din Kosovo, Afganistan si Irak“, adauga Marius Oliver Anghel, purtatorul de cuvant al Brigazii 2 Infanterie „Rovine“. In urma cu o saptamana, soldatii olteni au mai incheiat o misiune, dupa care au revenit acasa. „Aflati in rezerva operationala a Aliantei Nord-Atlantice, militarii Companiei 3 Infanterie, comandati de cpt. Marius Bumbac, au actionat in zona Kandahar din sudul Afganistanului, misiunea principala constand in paza si securitatea aeroportului din Kandahar“, a precizat purtatorul de cuv&ac irc;nt al Brigazii 2 Infanterie „Rovine“.

Si-a lasat sotia insarcinata si a plecat
Daniel Aranghel, de 31 de ani, este sergent major in cadrul Batalionului 26 „Neagoe Basarab“ „Scorpionii Rosii“ din Craiova si a fost de trei ori „actor“ in teatrul de operatiuni desfasurate in inima desertului. A participat de doua ori la misiunile din Afganistan si o data la cea din Irak. Cand si-a ales aceasta meserie nu si-a inchipuit ca va participa la un razboi purtat de altii. Prima goarna pentru razboi a sunat in 2002, cand Daniel a plecat in prima misiune desfasurata in Afganistan. Acasa a ramas sotia insarcinata in trei luni.

Impuscaturi si explozii la tot pasul
Cele trei misiuni la care Daniel Aranghel a participat l-au calit pe soldatul oltean. Vorbeste detasat despre misiunile pe care le-a desfasurat, de serenada de explozii si impuscaturi pe care o auzea noapte de noapte: „Cum se lasa intunericul, cum incepeau sa se auda impuscaturile. Daca era liniste, atunci ne ingrijoram.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.