Directorul SRI, George Maior, a anuntat, ieri, ca, pana la finalizarea anchetei comune efectuate cu Comisia de control a Serviciului, va prelua atributiile prim-adjunctului sau, Florian Coldea

„Rezultatul investigatiilor interne de
Directorul SRI, George Maior, a anuntat, ieri, ca, pana la finalizarea anchetei comune efectuate cu Comisia de control a Serviciului, va prelua atributiile prim-adjunctului sau, Florian Coldea

„Rezultatul investigatiilor interne demonstreaza ca nu s-au facut acte de politie politica la SRI. A existat un incident grav de securitate, pentru care am decis preluarea urgenta a competentelor prim-adjunctului Florian Coldea“, a spus Maior

El a precizat ca, in functie de rezultatul cercetarilor, in acest caz mai pot fi dispuse si alte masuri, in conformitate cu legea, regulamentele militare si cele interne

Mai mult, Radu Stroe, presedintele Comisiei SRI, a declarat ca in urma audierilor de la Parlament au aparut informatii noi pe care nu le poate da publicitatii

La råndul lui, Ionel Marin, adjunctul directorului SRI, a precizat ca nu poate oferi detalii despre biletele scrise de Coldea, care vizau trei membri ai Curtii Constitutionale.

Directorul SRI, George Maior, a anuntat, ieri, ca, pana la finalizarea anchetei comune efec tuate cu comisia de control a serviciului, va prelua atributiile prim-adjunctului sau, Florian Coldea, si a respins din nou acuzatiile ca SRI a desfasurat activitati de politie politica.

George Maior a sustinut, ieri, intr-o declaratie scurta de presa, ca masurile pe care le-a dispus - initierea unei anchete interne si preluarea atributiilor lui Coldea pana la finalizara anchetei provocate de scandalul biletelelor despre judecatorii constitutionali - sunt cele in conformitate cu legea si cu prezumtia de nevinovatie. Directorul SRI a replicat, astfel, solicitarilor PSD si in special a secretarului comisiei de control a serviciului, Ion Stan, ca Florian Coldea sa fie suspendat pe perioada anchetei sau chiar demis, asa cum a cerut liderul social-democratilor, Mircea Geoana.

A existat un incident grav de securitate
In context, Maior a sustinut ca, in afara masurilor prezentate deja, nu va lua „nicio alta hotarare sub presiune externa“ si ca actiunile dispuse acum si in viitor vor avea ca scop restabilirea imaginii serviciului ca organism neutru din punct de vedere politic, afectata profund in ultimele saptamani. „Rezultatul investigatiilor interne demonstreaza ca nu s-au facut acte de politie politica la SRI. A existat un incident grav de securitate, pentru care am decis preluarea urgenta a compentelor prim-adjunctului Florian Coldea“, a rezumat Maior rezultatul investigatiilor interne in cazul scurgerii de informatii referitoare la unele verificari ale judecatorilor constitutionali. Directorul SRI a mai spus ca ordinul prin care a preluat atributiile lui Coldea va fi analizat in prima sedinta a conducerii SRI si ca de aceste masuri au fost informati presedintele interimar Nicolae Vacaroiu si membrii comisiei de control. In functie de rezultatul cercetarilor, in acest caz mai pot fi dispuse si alte masuri, in conformitate cu legea, regulamentele militare si cele interne, a mai detaliat Maior.

Coldea a facut doar niste verificari interne
Directorul SRI a explicat ca ancheta interna s-a desfasurat pe doua niveluri: mai intai verificarea alegatiilor PSD conform carora serviciul desfasoara activitati de politie politica si apoi investigarea modului in care biletele de birou ale lui Coldea au ajuns la presedintele PSD, Mircea Geoana.

George Maior a reiterat ca nicio institutie si nicio persoana, inclusiv Traian Basescu, nu au cerut verificarea judecatorilor CCR, ca verificarea s-a facut din proprie initiativa, urmand niste proceduri standard, care obliga serviciul sa se autosesizeze atunci cand exista informatii precum cele despre o presupusa implicare a SRI in santajarea unor judecatori CCR. „Initierea unor verificari a reprezentat un demers justificat din punct de vedere juridic si legal“, a declarat Maior. El a reiterat faptul ca prim-adjunctul nu a facut decat niste verificari interne care au stabilit ca dosarele de Securitate ale judecatorilor CCR au fost trimise la institutiile competente, adica, dupa caz, la Tribunalul Militar Timisoara, in 1991 (dosarul lui Ion Predescu) si, la CNSAS, in 2002 (al tuturor celorlalti).

Maior va trimite CSAT un proiect de transformare a SRI
George Maior a respins si unele acuzatii, venite indeosebi dinspre istoricul Securitatii, Marius Oprea, care spunea ca dosarele judecatorilor CCR ar fi facut parte dintr-un fond special, de „VIP“-uri, sustinea acesta, adica de politicieni si judecatori importanti. „Nu exista niciun fond de arhiva secreta, de arhiva in arhiva“, a afirmat Maior.

In alta ordine de idei, seful SRI a mai anuntat ca va trimite CSAT un proiect de transformare a serviciului, care sa tina cont de principii precum: debirocratizarea si o mai buna delegare a competentelor si mobilitatea cadrelor pe functii in baza unui principiu al rotatiei, ce va fi aplicat inclusiv cadrelor de conducere. SRI va pleda pentru o lege a serviciului care sa tina cont de respectarea drepturilor omului si de nevoile operative ale SRI.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.