Lumea inca se mai da in vint dupa povesti cu elfi, monstri si aventuri in Pamintul de Mijloc.

La doua saptamini dupa publicarea cartii „Copiii lui Hurin", romanul neterminat al lui J.R.R. Tolkien, editat si completat de fiul acestuia, Christopher, s-au pus in vinzare peste 900.000 de exemplare in toata lumea. Intentiile editurilor erau mult mai modeste, dar succesul cartii a condus la dublarea volumelor tiparite, informeaza Associated Press. Intrata in librarii pe 17 aprilie, versiunea engleza a romanului

postum al lui Tolkien a ajuns in timp-record pe prima pozitie a multor topuri de best-selleruri, iar editura americana Houghton Mifflin a anuntat ca si-a marit tirajul de la 250.000 la 550.000 de exemplare. In Marea Britanie, numarul cartilor tiparite a crescut de la 250.000 la 360.000. „Copiii lui Hurin" a fost conceputa inainte de best-sellerul mondial „Stapinul inelelor", publicat in trei volume, „Fratia inelului", „Cele doua turnuri" si „Intoarcerea regelui".

Tolkien a inceput sa scrie romanul in 1918, dar ulterior l-a abandonat. Dupa moartea lui, in 1973, fiul sau a dedicat ani buni organizarii si editarii manuscriselor nepublicate. De-a lungul timpului au fost publicate fragmente din „Copiii lui Hurin", dar niciodata in linie narativa succesiva.

Christopher Tolkien a declarat recent ca succesul filmului „Stapinul inelelor" l-a incurajat sa termine romanul inceput de tatal sau. Trilogia hollywoodiana regizata de Peter Jackson a cunoscut un succes enorm, tradus atit prin cifrele de box office, cit si prin Premiile Oscar cistigate.