Raportul de activitate pe anul trecut al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii are pasaje intregi copiate din cel de pe 2005. O parte dintre parlamentarii care urmeaza sa aprobe acest document au sezizat acest lucru si l-au catalogat drept „o
Raportul de activitate pe anul trecut al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii are pasaje intregi copiate din cel de pe 2005. O parte dintre parlamentarii care urmeaza sa aprobe acest document au sezizat acest lucru si l-au catalogat drept „o lipsa de respect fata de Parlament“. Pe langa acest aspect, raportul vorbeste despre realizari fictive ale CSAT-ului si despre unele legi pe care acest organism le-ar fi aprobat in 2006. Daca lucrurile stau chiar asa, inseamna ca avem de-a face cu o realitate extrem de grava, aceea ca CSAT s-a substituit in repetate randuri Parlamentului.

Saptamana trecuta, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a trimis Parlamentului raportul sau de activitate pe anul 2006. Documentul cu pricina i-a facut pe parlamentari sa-si puna mainile in cap. Acesta are iz de declaratie politica, este partial copiat dupa cel de anul trecut si are cateva pasaje care se bat cap in cap cu legislatia in vigoare. Din acest motiv, este de asteptat ca raportul sa fie respins, iar organul reprezentativ al Cotroceniului pe zona de securitate nati onala sa nu primeasca practic „descarcarea de gestiune“.

Pentru cei care au avut curiozitatea sa compare cele doua rapoarte de activitate ale CSAT-ului, pe anul 2005 si cel trimis acum la Parlament, nu mica a fost mirarea vazand ca au mai multe pasaje identice. In preambulul documentului de anul acesta gasim exact primele doua alineate ale raportului din 2005, luate parca prin celebrele comenzi de calculator Copy si Paste. Acest fapt a generat o intreaga polemica in Parlament, fiind voci care sustin ca gestul trebuie interpretat ca o bataie de joc la adresa alesilor. Noutatea fata de anul trecut consta insa in faptul ca raportul nu a mai fost semnat de catre consilierul prezidential si sef al Departamentului Securitatii Nationale, ci de catre consilierul de stat si secretar al Consiliului, generalul Ion Oprisor.

CSAT recunoaste ca s-a substituit Parlamentului
Undeva in pagina 11 a controversatului raport, cei care au redactat acest document au facut o afirmatie extrem de grava, care, daca este adevarata, are caracter de amenintare la adresa statului de drept. Se spune acolo: „CSAT a aprobat Legea de organizare si functionare a Ministerului Apararii...“. Consultand Legea de organizare si functionare a CSAT, aflam ca acest organism are exclusiv atributii de avizare a unor proiecte de acte normative, privind organizarea generala a fortelor armate si a celorlalte institutii cu atribute in domeniul securitatii nationale. De aici si pana la aprobarea unei legi, sarcina exclusiva a Parlamentului, este cale lunga.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.