Caracterizati drept "instigatori si persoane puternice, aflate in spatele incalcarii libertatii presei, a caror responsabilitate nu este intotdeauna evidenta", cei 34 de "pradatori" reprezentati de "presedinti, ministri, sefi de cabinet, lideri relig
Caracterizati drept "instigatori si persoane puternice, aflate in spatele incalcarii libertatii presei, a caror responsabilitate nu este intotdeauna evidenta", cei 34 de "pradatori" reprezentati de "presedinti, ministri, sefi de cabinet, lideri religiosi sau sefi ai unor grupari armate (...) dispun de capacitatea de a cenzura, arunca in inchisoare, rapi, tortura si, in cel mai rau caz, asasina jurnalisti", scrie RSF, punand la dispozitia publicului "CV"-urile acestora. Lista sefilor de stat este deschisa de presedintele azer, Ilham Aliyev, urmat de omologii sai belarus, Aleksandr Lukasenko, si chinez, Hu Jintao, dar si de liderul cubanez Fidel Castro si fratele sau, Raul, precum si de ayatollahul Ali Khamenei si liderul de la Teheran, Mahmud Ahmadinejad. Precedat de liderul libian, Muammar Ghadaffi, si de omologii sai nord-coreean, Kim Jong-Il, si pakistanez, Pervez Musharaff, presedintele rus, Vladimir Putin, nu a fost uitat nici el, figurand pe lista RSF alaturi de seful de stat sirian, Bashar al-Assad. Lista si portretele celor 34 pot fi accesate pe site-ul RSF (www.rsf.org), organizatia amintind ca, de la inceputul anului 2007, aproximativ 29 de jurnalisti si colaboratori media au fost ucisi pentru ca si-au facut meseria, alte 129 de persoane care lucreaza in presa aflandu-se in inchisori. In prezent, 13 jurnalisti sunt retinuti ca ostatici in lume, mai aminteste RSF. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.