Desi cresc animale si cultiva terenuri agricole de cand se stiu, taranii din Bucovina s-au apucat sa invete cum se face agricultura performanta la varsta a treia. Astfel, taranii  din comuna suceveana Milisauti, recunoscuti si faimosi in toata
Desi cresc animale si cultiva terenuri agricole de cand se stiu, taranii din Bucovina s-au apucat sa invete cum se face agricultura performanta la varsta a treia. Astfel, taranii din comuna suceveana Milisauti, recunoscuti si faimosi in toata tara pentru metodele proprii de punere a muraturilor, castraveciorilor si a verzei murate au nevoie de patalama si cursuri dupa norme europene pentru a-si mai vinde renumitele produse. Dar fac respectivele cursuri pentru ca au aflat ca daca nu capata o diploma de fermier isi pot lua adio de la banii europeni sau de la vanzarea produselor in piete.

De la inceputul anului, aproape 500 de tarani din judetul Suceava au inceput un curs de perfectionare in agricultura. Cei mai multi cursanti din Suceava se gasesc in orasul Milisauti. Ei urmeaza cursul de lucrator in cultura plantelor si a legumelor, specialitate aleasa datorita specificului zonei, recunoscuta pentru muraturile produse. In fiecare saptamana, cei 57 de elevi, tineri si batrani deopotriva, impartiti in doua serii, se aduna la scoala din localitate si participa la cursuri. Unii cursanti sunt tineri, au in jur de 30 de ani, in timp ce majoritatea sunt trecuti de prima tinerete, avand 50 sau 60 de ani.

Parte din curs trebuie scris in caiet, in timp ce restul informatiilor sunt doar expuse verbal. Profesoara intampina probleme serioase la acest capitol, oamenii scriind cand nu este necesar si invers. Din aceasta cauza, profesoara devine usor nervoasa. „Nu, nu, nu scrieti, acum fiti atenti la mine!“, sau „Notati, notati, acum!“.

Imediat dupa incheierea cursului am stat de vorba cu cei prezenti in sala. Nu stiu exact cum se cheama cursul pe care il urmeaza, nu prea realizeaza la ce le va ajuta, dar nu sunt reticenti fata de ceea ce fac.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.