Producatorul de ciocolata Kandia-Excelent a initiat un proces de identificare a posibilitatilor de majorare a capitalului social, pentru finantarea achizitiei diviziei de produse zaharoase preluata de la Kraft Foods, prin listarea la o bursa din afar
Producatorul de ciocolata Kandia-Excelent a initiat un proces de identificare a posibilitatilor de majorare a capitalului social, pentru finantarea achizitiei diviziei de produse zaharoase preluata de la Kraft Foods, prin listarea la o bursa din afara tarii. "Actionarul majoritar, Axis Investments, a informat compania despre intentia sa de a investiga in mod separat, in nume propriu, si alte optiuni care ar putea conduce de asemenea la suplimentarea free-float-ului si extinderea bazei investitorilor in cadrul societatii. Potentiala majorare de capital social ar avea ca scop integrarea productiei de marfuri sub brand-urile achizitionate de companie de la grupul Kraft si dezvoltarea ulterioara a societatii, se arata intr-un comunicat al companiei, transmis Bursei de Valori Bucuresti.
Kandia-Excelent a preluat in luna decembrie a anului trecut divizia de bomboane Sugus si Silvana de la Kraft Foods, tranzactie in valoare de pana la 10 milioane de euro. Kraft Foods Romania va ramane proprietarul cladirilor si al terenului fabricii din Brasov, acestea nefiind incluse in vanzare. In baza contractului incheiat, Kraft va asigura cumparatorului servicii de productie si de suport pe perioada de tranzitie de maximum 15 luni de la data incheierii tranzactiei. Consiliul Concurentei a autorizat operatiunea, dupa ce Kandia s-a angajat sa renunte la clauzele de exclusivitate de marca in relatia cu distribuitorii pana la sfarsitul lunii mai a acestui an.
Vanzarile produselor Sugus si Silvana au reprezentat in ultimul an 4% din cifra de afaceri a Kraft Foods Romania, echivalentul a aproximativ 3,2 mil. euro.
Kandia-Excelent a realizat in 2006 o cifra de afaceri de 122,37 milioane lei si un profit net de 26,63 milioane de lei. Producatorul de ciocolata a raportat in trimestrul patru al anului trecut un profit net de 14,5 mil. lei, aproape de estimarile companiei pentru tot anul 2006.
Reprezentantii Kandia-Excelent bugetasera pentru 2006 un profit net de 15,6 milioane lei, de peste doua ori mai mare decat in 2005. La nivelul intregului an 2006, profitul companiei a crescut de peste patru ori in lei, de la 6,6 mil. lei in 2005 la peste 26,6 mil. lei anul trecut, potrivit rezultatelor preliminare.
Actionarul majoritar al Kandia-Excelent este Axis Investments, care detine 83,96% din titluri. Banca austriaca Meinl Bank a devenit, in luna aprilie 2006, actionar al companiei cu o participatie de 9,16%. Kandia-Excelent este listata la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti. Principalii concurenti ai firmei pe piata ciocolatei si a produselor din ciocolata sunt Kraft Foods, Supreme Chocolat si Heidi Chocolat Suisse.
Valoarea pietei de ciocolata sub forma de tablete, la pret de retail, s-a ridicat anul trecut la 368 de milioane de lei (104 milioane euro), in crestere cu peste 18% fata de 2005, potrivit datelor firmei de cercetare ACNielsen.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.