Evolutia pietei valutare a fost destul de calma, la aceasta avand un rol important si scaderea considerabila a dobanzilor overnight. Dupa ce saptamana trecuta si la inceputul acesteia dobanzile la o zi au atins maxime de 30 - 55%, valori care nu au m
Evolutia pietei valutare a fost destul de calma, la aceasta avand un rol important si scaderea considerabila a dobanzilor overnight. Dupa ce saptamana trecuta si la inceputul acesteia dobanzile la o zi au atins maxime de 30 - 55%, valori care nu au mai fost inregistrate de acum doi ani, ieri ele s-au stabilizat in culoarul 10 - 20%. "Piata a fost calma, odata cu scaderea sensibila a luptei pentru lei, observa un dealer bancar. Cu toate acestea, se pare ca leul isi mentine potentialul de crestere. Un rol important va reveni insa scenei politice, atat din tara, cat si din Turcia. O scadere considerabila a lirei turcesti va avea efecte directe asupra monedelor din zona, inclusiv asupra leului". Cursul mediu al euro a scazut de la 3,3272 la 3,3241 lei, pe o piata unde tranzactiile s-au realizat intr-un ecart deosebit de ingust, cuprins intre 3,3230 si 3,3250 lei, dupa ce la inceputul saptamanii acesta fusese mult mai larg, 3,3170 - 3,3280 lei. Stagnarea cotatiilor paritati euro/dolar au avut drept efect o crestere a cursului monedei americane, de la 2,4452 la 2,4481 lei.
Pe pietele internationale, euro a incercat sa treaca de rezistentele de la 1,3670 si 1,3680 dolari, dupa ce a atins zilele trecute maximul istoric de 1,3683 dolari. Pasul facut inapoi de moneda unica, care a coborat ieri la 1,3559 - 1,3612 dolari, a fost cauzat de datele pozitive venite din partea industriei americane, ceea ce a redus, in opinia analistilor, posibilitatea ca Rezerva federala americana sa decida curand o reducere a dobanzii de politica monetara. O astfel de masura este anticipata insa pana la finele anului, reducerea urmand a fi de cel putin 0,25 puncte procentuale, ceea ce ar echivala cu un nivel al dobanzii de 5%/an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.