Aproape liber. Asta se poate spune despre Gabriel Negoescu, unul dintre tapii ispasitori din celebrul dosar „Tigareta 2“. Dupa opt ani, el intra, maine, la comisia de eliberari conditionate, intrunita la Penitenciarul Rahova pentru a con
Aproape liber. Asta se poate spune despre Gabriel Negoescu, unul dintre tapii ispasitori din celebrul dosar „Tigareta 2“. Dupa opt ani, el intra, maine, la comisia de eliberari conditionate, intrunita la Penitenciarul Rahova pentru a constata ca toate criteriile sunt indeplinite. Negoescu a executat 8 ani din cei 13 la care a fost condamnat cu nonsalanta de instanta militara si a castigat si 400 de zile prin munca depusa la penitenciar, care s-au scazut din pedeapsa, obtinand procentul de trei pe patru din pedeapsa impus de procedura.

„Ultimul mohican“ al dosarului, condamnat la inexplicabila pedeapsa de 14 ani inchisoare, fostul brocker Dumitru Popescu, va ramane in detentie pentru ca nu a ispasit decat sase ani. Lui ii va veni randul pentru a intra la comisia de eliberari conditionate abia in 2011.

Din cei 109 ani de puscarie insumati de toti inculpatii din celebrul dosar „Tigareta 2“, care a facut valuri imense pe parcursul a trei ani de la data la care procurorii si-au inceput ancheta (1998-2001), cei mai multi au fost exec utati pana acum de doua dintre persoanele considerate pana acum drept „tapi ispasitori“ ai asa-numitei contrabande dezvaluite presei din cauza unui scurt-circuit din serviciile secrete prin metoda faxului. Este vorba de Gabriel Negoescu si de Dumitru Popescu. Din cei doi, unul se afla pe pragul dintre detentie si libertate. Maine, pentru Gabriel Negoescu, la Penitenciarul Rahova se va intruni comisia pentru eliberari conditionate.

Gabriel Negoescu, arestat printr-o maniera tipic stalinista, in plina instanta a Tribunalului Militar pentru ca pe parcursul procesului si-a permis sa vorbeasca pe larg, intr-un interviu, despre relatia pe care a avut-o cu ex-colonelul SPP Gheorghe Trutulescu, a efectuat deja 8 ani de inchisoare din cei 13 la care a fost condamnat. Conform datelor aflate la dosarul penitenciarului, Gabriel Negoescu a efectuat, practic, trei patrimi din pedeapsa, in conditiile in care s-au adaugat si peste 400 de zile castigate pentru munca depusa.

Lui Gabriel Negoescu ii va fi intocmita, conform noului regulament, o caracterizare care va fi citita, in prezenta sa, in comisia de eliberare conditionata care se va intruni maine la Penitenciarul Rahova. Celalalt detinut, Dumitru Popescu, va avea dreptul de a intra pe comisie abia in 2011, el fiind condamnat la o pedeapsa la fel de grea si inexplicabila in raport cu pedepsele date pentru infractiuni mult mai grave (contra vietii): 14 ani inchisoare, din care a efectuat sase.

Gabriel Negoescu este satul de puscarie, in conditiile in care toata lumea stie ca „Tigareta 2“ nu i-a apartinut nici lui, nici altor cativa trepadusi, ci a fost o afacere de genul vestitelor transporturi speciale girate de institutii ale statului de-a lungul anilor pre si post-decembristi. Ancheta si rechizitoriul realizat la Parchetul General, se stie, in urma cu cativa ani, au ocolit cu abilitate numele adevaratilor artizani ai acestei tranzactii care s-a dovedit, prin anchetele jurnalistice de mai tarziu, a fi fost un transport tip barter, statal, de tipul „tigari contra arme“. Pentru musamalizarea unei parti - cea mai importanta - a adevarului, probele au fost „trase“ catre triunghiul Gabriel Negoescu-Gheorghe Trutulescu-Dumitru Popescu. Nu au mai contat prea mult in ecuatia acestei „Tigarete“ personajele din spatele acestei afaceri, nici sirienii Jamal Al Atm sau Hitam Silim, nu au mai contat ramificatiile din serviciile secrete, nu a mai contat ca unii au fost arestati imediat dupa condamnare, iar altii nu au executat pana acum nici macar o zi din sentinta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.