Intr-o recenta emisiune tv cu public, intrebarea in jurul careia se tesea intreaga discutie facea referire la calitatile si defectele romanului. Ce anume ne-ar caracteriza ca natiune, un fel de inventar al celor mai comune trasaturi caracteriale si c

Intr-o recenta emisiune tv cu public, intrebarea in jurul careia se tesea intreaga discutie facea referire la calitatile si defectele romanului. Ce anume ne-ar caracteriza ca natiune, un fel de inventar al celor mai comune trasaturi caracteriale si comportamentale. Interviurile pe strada, dar si comentariile din studio reveneau la aceleasi cateva elemente care ar contribui la portretul-robot al natiunii: ospitalieri, inteligenti, harnici, dar si superficiali, delasatori, smecheri.

Nu comentez recurenta adjectivelor de mai sus, vreau sa remarc insa ca atat invitatii, cat si chestionatii din afara studioului puneau cuvantul smecher cand la calitati, cand la defecte, ba mai mult, un cetatean, turmentat si de data asta, iluminat de aburii unor berici sorbite la coada la sectia financiara, spunea mucalit ca smecher e si un defect, si o calitate. Poate ca si avea dreptate, in functie de definitia data de fiecare, cuvantului cu pricina. Ca suntem asa si pe dincolo e in puterea si libertatea fiecaruia sa judece si sa se si exprime. De la nationalismul ocos al celor care mai cred si azi ca iarba cea mai verde e la noi si apele cele mai limpezi asijderea, la umilinta defetista a celor care cred, la randul lor, ca, daca ai capul plecat, sabia nu-l taie, am trecut prin cam toate proverbele, dar si cliseele varate in ADN-ul nostru pionieresc de acum 40 de ani.

Nu stiu sa fi vazut pe la alte televiziuni din strainatate emisiuni autoreferentiale, in care cetatenii si comentatorii sa schiteze portretul-robot al francezului, englezului sau spaniolului. Or fi fiind, nu zic nu, or fi fiind si clasamente cu cei mai tari francezi, englezi, italieni etc., dar nu cu frecventa cu care sunt la noi, unde a devenit o obsesie creionarea portretului national.

Ne lipseste ceva inseamna, de tot recurgem la asemenea chestionare, de simtim aceasta nevoie acuta de a pune adjective pe langa cuvantul "roman". Ori vrem cu tot dinadinsul sa avem ceva anume, al nostru si numai al nostru si uite ca nu gasim cu usurinta marca aia, insemnul heraldic al fiintei carpato-danubiene.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.