Raluca Stroescu ar fi putut sa lucreze suplimentar in ultimele luni de viata, iar acestea sa nu fie descoperite in urma controlului inspectiei muncii, intrucat compania pentru care lucra, filiala romana a multinationalei Ernst&Young, tine eviden
Raluca Stroescu ar fi putut sa lucreze suplimentar in ultimele luni de viata, iar acestea sa nu fie descoperite in urma controlului inspectiei muncii, intrucat compania pentru care lucra, filiala romana a multinationalei Ernst&Young, tine evidente separate pentru manageri.

Inspectorii de munca bucuresteni care au verificat, saptamana trecuta, filiala romana a multinationalei Ernst&Young nu au gasit vreo dovada potrivit careia Raluca Stroescu ar fi lucrat ore suplimentare in ultimele luni de viata. Acestea insa puteau fi foarte usor ascunse de reprezentantii firmei, data fiind dubla centralizare a orelor suplimentare efectuate de angajatii simpli si de manageri.

Un fost angajat al companiei a explicat, pentru Mediafax, ca orele suplimentare ale unui angajat simplu (personal administrativ) pot fi obtinute din statele sale de plata, ele fiind pontate si platite ca extra-time. In cazul managerilor, aceste date nu se regasesc in registrele de plati si salarii ale companiei, ci intr-un alt sistem de centralizare a orelor de munca ale angajatilor, numit GTE, sustine s ursa citata. Aceasta pentru ca managerii din filiala romana a Ernst&Young sunt platiti cu salarii fixe si, eventual, bonusuri pentru fiecare proiect, insa in statele de plata ei apar cu program normal, fara extra-time.

Sistemul 'timesheet>>, folosit in toate multinationalele
Sursa care a dezvaluit aceste detalii agentiei Mediafax nu a fost de acord ca numele sa-i fie dezvaluit pentru a evita eventuale probleme ulterioare. Aceasta a lucrat in filiala romana a E&Y pe un post de asistent al unuia dintre parteneri (cel mai mare rang din companie, n.red.).

„In acest GTE, fiecare client are un cod format din cifre. In momentul in care se incheie un contract, plata se face la ora, pe consultant. Practic, pentru ca ei sa stie cu cat trebuie sa factureze un client si ca fiecare client sa poata verifica acuratetea datelor din factura, in sistemul respectiv trebuie sa apara orele lucrate pentru fiecare client, in cadrul fiecarui proiect. Sistemul este centralizat la nivel de zone, iar Romania se incadreaza la Europa de Sud-Est. Sistemul e administrat de filiala din Grecia. Conform politicii firmei, Raluca ar fi trebuit sa aiba orele introduse in sistem pe fiecare client in parte, pe fiecare zi, altfel compania nu ar fi avut cum sa emita facturile catre clienti“, a declarat sursa citata.

De altfel, sistemul, denumit generic „timesheet“, este folosit in mai toate multinationalele. „Este o modalitate usoara de verifica cate ore se lucreaza pentru fiecare client“, a mai spus sursa citata.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.