Petrom a planificat, pentru acest an, demolarea a 100 de benzinarii si 60 de depozite, care au fost deja inchise, si in acelasi timp, tot in 2007, va da pe mana administratorilor externi toate statiile de distributie carburanti, informeaza raportul a

Petrom a planificat, pentru acest an, demolarea a 100 de benzinarii si 60 de depozite, care au fost deja inchise, si in acelasi timp, tot in 2007, va da pe mana administratorilor externi toate statiile de distributie carburanti, informeaza raportul anual al companiei petroliere pentru 2006. "Inchiderea/restructurarea fostelor sucursale PECO va fi incheiata in primul trimestru din 2007", se mai arata in raportul anual al Petrom. Potrivit documentului citat, compania a inchis deja un numar de 100 de statii de distributie carburanti, pe care urmeaza sa le demoleze si in locul lor sa construiasca sau reconstruiasca tot atatea benzinarii. De asemenea, compania urmareste, pentru acest an, implementarea conceptului "Full Agency" pentru intreaga retea de distributie, in cadrul caruia benzinariile sunt administrate de catre un dealer, in schimbul unui comision. "Dealerul este responsabil pentru angajatii benzinariilor si trebuie sa respecte cu strictete regulile Petrom", mai informeaza raportul. La finele anului trecut, 359 de benzinarii erau deja adminstrate de terti, din cele 593 de statii Petrom, existente in Romania. Totodata, documentul arata ca benzinariile recent achizitionate de la OMV Romania, OMV Bulgaria si OMV Iugoslavia, precum si cele 30 de benzinarii preluate de la MOL, vor fi modernizate, in 2007, prin investitii suplimentare. In domeniul aprovizionare si logistica, obiectivele principale ale companiei petroliere sunt construirea a trei mari depozite si demolarea a 60 de astfel de capacitati, care au fost deja inchise.

Profit net de 1,7 mld. lei in 2007

Inchiderea depozitelor a inceput in 2005, cand existau 150 de depozite. Anul trecut au fost inchise 14 dintre ele si este prevazut ca, pana in 2010, sa ramana doar 10 depozite operationale. "Investitii semnificative sunt programate pentru modernizarea depozitelor, avand la baza un alt concept: mai putine depozite, dar mai eficiente", se mai arata in raport. Totalul investitiilor programate de Petrom, in Romania, pentru anul 2007, se ridica la 3,7 miliarde lei, din care jumatate pentru segmentul de explorare si productie.
Petrom estimeaza ca va obtine, in acest an, un profit net de 1,693 miliarde lei, cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei, redusa cu 18,5% fata de anul trecut, in principal din cauza inchiderii rafinariei Arpechim pentru revizie in luna aprilie si a posibilei reduceri a preturilor internationale ale petrolului, informeaza NewsIn. Din 2004 OMV detine controlul asupra Petrom.
Compania petroliera a avut anul trecut un profit net de 2,285 miliarde lei, cu 61% mai mare decat cel din 2005, ca urmare a cresterii preturilor produselor petroliere si gazelor, dar si a majorarii vanzarilor companiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.