Directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Nicolae Sterghiu, a declarat, ieri, ca au mai ramas aproximativ 300.000 de fermieri, care trebuie sa-si depuna cererea, pana la 15 mai 2007, pentru banii europeni acord

Directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Nicolae Sterghiu, a declarat, ieri, ca au mai ramas aproximativ 300.000 de fermieri, care trebuie sa-si depuna cererea, pana la 15 mai 2007, pentru banii europeni acordati pentru terenul agricol.
Potrivit datelor furnizate de APIA, miercuri, pentru NewsIn, pana la 30 aprilie 2007, au fost depuse 901.403 cereri pentru o suprafata de 6.135.160 hectare de teren agricol.
"Au mai ramas circa 300.000 de fermieri pe care ii asteptam sa depuna cererea pentru plati directe. Nu cred ca este nevoie sa prelungim termenul pentru primirea acestor cereri, deoarece cu o medie de 20.000 de solicitari pe zi vom termina la timp", a spus Sterghiu.
Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat, vineri, ca termenul de depunere a cererilor pentru bani europeni nu va fi prelungit, chiar daca ministrul anunta, in urma cu o saptamana, ca va solicita prelungirea acestui termen. "Vom munci pe branci, vom recupera intarzierile, deci nu este nevoie sa mai prelungim termenul", a spus, vineri, ministrul Agriculturii.

Banii vor fi primiti incepand cu 1 decembrie 2007

Pentru a beneficia de plata directa la hectar, fermierul trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Astfel, cand depune cererea, fermierul trebuie sa arate, cu documente, ca are deschis un cont bancar, deoarece regula europeana stabileste ca banii se acorda doar daca solicitantul are cont bancar.
Mai mult, fermierul trebuie sa dispuna de o suprafata de teren agricol de cel putin un hectar, care sa fie inscrisa in Registrul Fermelor. De asemenea, parcelele agricole nu sunt eligibile daca au o suprafata mai mica de 0,3 hectare. Totusi, sunt acceptate parcele mai mici, respectiv de cel putin 0,1 hectare, pentru vii, culturi de hamei sau livezi.
O alta conditie de acordare a sprijinului financiar se refera la respectarea bunelor conditii agricole si de mediu. Potrivit acestor norme, pe timpul iernii, terenul agricol trebuie sa fie acoperit de culturi de toamna. Fermierul nu trebuie sa cultive floarea-soarelui pe aceeasi suprafata, mai mult de doi ani consecutiv. Mai mult, arderea miristilor si a resturilor vegetale este permisa doar cu acordul autoritatilor pentru protectia mediului.
Fermierii pot depune cererea pentru plata directa la hectar pana la data de 15 mai. Drepturile la plata se acorda incepand cu 1 decembrie 2007, pana la 30 iunie 2008, iar banii se livreaza in contul fiecarui fermier. Potrivit regulamentului stabilit de Uniunea Europeana, banii se vor da celor care lucreaza pamantul, fie proprietari, fie arendasi.
Pentru plati directe, in 2007 sunt alocate 440 milioane de euro, bani de care vor beneficia cei 1,2 milioane de fermieri care sunt inregistrati in Registrul Fermelor.

MADR va primi in 2007 fonduri de 560 mil. euro

Ministerul Agriculturii estimeaza ca valoarea fondurilor UE destinate sectorului agricol care vor ajunge efectiv in Romania in acest an este de circa 560 de milioane euro, banca in contul careia vor fi virati banii urmand sa fie selectata in urma unei licitatii publice, pe 7 mai.
"Noi trebuie sa comunicam Comisiei Europene contul in care sa fie trimisi banii, astfel ca vom selecta o banca, in urma unei lictatii publice. Este vorba de sume din cele doua fonduri - Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Bancile pot depune oferte pana luni, 7 mai, la ora 10.00, iar licitatia va incepe la ora 11.00", au declarat reprezentanti ai Directiei Achizitii din minister, citati de Mediafax. Banca va fi selectata pentru fondurile destinate Romaniei in acest an, cu posibilitatea prelungirii contractului pe o perioada de patru luni.

Nici o banca nu a cumparat caietul de sarcini

Pana in prezent, nicio banca nu a cumparat caietul de sarcini, in conditiile in care data limita este joi, 3 mai. Cele doua fonduri ale Uniunii Europene, FEGA si FEADR, sunt destinate finantarii sectorului agricol si de dezvoltare rurala. Astfel, prin FEGA sunt acordate platile unice pe suprafata pentru fermieri, de circa 50 de euro pe hectar in acest an, dar si masuri de reglare a pietei (de exemplu, achizitionarea de catre APIA a unui anumit produs la un pret de referinta - n.r.), iar FEADR este destinat sprijinirii proiectelor de dezvoltare rurala.
In anuntul de licitatie al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) este mentionat si cuantumul estimat al sumelor ce vor ajunge efectiv in Romania, in acest an, din cele doua fonduri.
"Estimarile Ministerului Agriculturii arata ca sumele primite vor fi de 560 de milioane euro, din care 250 de milioane euro din FEGA, iar restul pentru dezvoltare rurala", a declarat directorul Directiei Financiar-Contabilitate din minister, Carmen Bidascu. Cei 560 de milioane euro reprezinta circa 4% din totalul sumelor UE destinate domeniului agriculturii din Romania, in perioada 2007-2013, de aproximativ 13 miliarde euro. Sumele destinate platilor unice pe suprafata pentru fermieri se ridica, in total, pentru 2007, la circa 440 de milioane euro, peste nivelul fondurilor pe care ministerul estimeaza ca le va primi, de 250 de milioane euro. Distribuirea platilor aferente acestui an se realizeaza insa si in 2008, pana la 30 iunie 2008. Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) face platile, sumele fiind ulterior rambursate de UE.
In ceea ce priveste fondurile pentru dezvoltare rurala, ministerul estimeaza ca UE va acorda Romaniei peste 300 de milioane euro in acest an, in conditiile in care procesul de depunere a proiectelor nu a inceput inca.
Oficialii MADR au afirmat ca proiectele vor putea fi depuse dupa trimiterea oficiala a Planului National de Dezvoltare Rurala (document care contine domeniile in care vor putea fi obtinute finantari si cuantumul sprijinului - n.r.) spre avizare la Bruxelles. Data estimata pentru livrarea documentului catre autoritatile europene s-a modificat de mai multe ori, fiind initial stabilita pentru inceputul lunii martie, avansand apoi progresiv pana la finele lui mai. Expertii europeni vor efectua o vizita la Bucuresti in perioada 8-9 mai, pentru discutii cu reprezentanti din MADR, pe marginea planului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.