Tribunalul Sportiv de la Lausanne a infirmat sentinta FIFA si a dat posibilitatea londonezilor sa se adreseze instantelor civile.

Cosmar pentru Adrian Mutu la finalul unuia dintre cele mai bune sezoane ale carierei de fotbalist. BBC a anuntat ieri ca Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a infirmat decizia FIFA, conform careia Chelsea nu avea dreptul sa ceara compensatii financiare de la roman dupa ce l-a dat afara pentru consum de droguri, astfel ca londonezii pot sa se adreseze instantelor civile pentru recuperarea prejudiciului din afacerea Mutu. Verdictul oficial, care va fi dat saptamina viitoare, este al doilea de acest gen, in urma cu aproape doi ani instanta suprema din sport, pe baza unui rechizitoriu de 19 pagini, obligindu-l pe roman si la cheltuieli de judecata de 20.000 de franci elvetieni. Conform uzantelor, urmeaza un proces in instantele civile, londonezii dorind sa recupereze 12 milioane de euro de la roman, eventual in solidar cu clubul care l-a transferat gratis, Juventus Torino, din 22,4 milioane platite Parmei pentru achizitionarea capitanului nationalei. In apararea sa, Mutu sustine ca Chelsea i-a desfacut contractul de munca unilateral, desi exista o clauza care-i permitea acest lucru din cauza prejudiciilor de imagine pe care romanul le-a adus gruparii.

Sprint spre ruina

In cazul in care judecatorul va considera indreptatita cererea clubului Chelsea, Mutu ar fi ruinat. Intr-un top al averilor sportivilor, realizat de revista „Capital", averea sa era de doar 7-8 milioane de dolari, majoritatea fiind dobindita din contractele de fotbalist. A inceput cu 600.000 de dolari pentru sase luni de evolutii la Inter Milano, a dublat veniturile la Verona si a mai adaugat 200.000 de dolari la Parma. Lovitura a dat-o prin transferul la Chelsea, unde salariul sau a ajuns la 60.000 de lire sterline pe saptamina. Scandalul consumului de droguri i-a diminuat salariul pina la 1,2 milioane de euro la Juventus Torino, in prezent romanul incasind 1,4 milioane de euro anual la Fiorentina. In plus, fotbalistul mai are afaceri cu baruri si in moda, contracte de publicitate cu producatori de echipament sportiv si dealeri de automobile si diverse proprietati imobiliare, inclusiv un iaht la Ibiza, folosit mai mult de nasul sau, Nicu Gheara. De teama unui sechestru, Mutu si-a vindut vila de la Londra imediat dupa stingerea scandalului, pretul obtinut fiind de circa 500.000 de euro.

Sapte luni pe tusa

Adrian Mutu a fost testat pozitiv la consumul de droguri in toamna anului 2004, dupa ce un alt control doping, efectuat in vara, nu relevase cocaina in corpul fotbalistului roman. Dublul control a fost dezvaluit de „Daily Mirror", care a publicat documente ale fostului medic de la Chelsea, Neil Frazer. Conform acestora, directorul executiv Peter Kenyon se arata ingrijorat de comportamentul lui Mutu si de zvonurile cu privire la consumul de cocaina atribuit romanului. Pentru a demonstra ca Mutu se drogheaza, intreaga echipa Chelsea a fost supusa unui control inopinat, insa toate testele au avut rezultat negativ. Pe 1 octombrie 2004, a urmat al doilea control, de data aceasta efectuat cu acordul federatiei engleze, tinta fiind Mutu, iar alti doi jucatori au fost alesi la intimplare. Rezultatul a fost de data aceasta pozitiv si scandalul a capatat o alura internationala. A urmat un lung proces, in care Mutu s-a bazat initial pe fratii Becali si Gica Popescu pentru a-i trada ulterior in favoarea firmei de impresariat conduse de fiul directorului general de la Juventus, Alessandro Moggi. Miscarea s-a dovedit utila lui Mutu, care a scapat cu o suspendare de doar sapte luni din toate competitiile internationale, plus obligativitatea de a urma un program la clinica de reabilitare a lui Tony Adams.

Transferat cu facturi false in Italia

Adrian Mutu se mai afla in mijlocul unei anchete si in Italia. Firele investigatiilor legate de coruptia din fotbal au ajuns si la transferul lui Adrian Mutu la Juventus. Conform unor convorbiri interceptate, verificate ulterior de procurori, fostul director general al torinezilor Luciano Moggi a folosit facturi false in transferul romanului. Luind ca paravan clubul Livorno, Moggi a decontat la Juventus facturi de aproape 2.000.0000 de euro, emise de o societate inexistenta din Londra, condusa de Francesca Romana Dolazza si Massimo Bassoli, ambii fiind retinuti pentru frauda.

Si fosta sotie ii vrea banii Dupa terminarea scandalului, fotbalistul roman a declarat ca nu a luat cocaina decit de patru sau cinci ori din cauza problemelor pe care le avea cu divortul de sotia sa Alexandra (foto) si din cauza faptului ca se indepartase de copil. La divort, Mutu pierduse o vila in Bucuresti, o masina si obligativitatea platii unei pensii alimentare de 2.500 de euro pe luna. In prezent, intre cei doi se deruleaza un nou proces, Alexandra Dinu solicitind marirea cuantumului pensiei alimentare dupa legea italiana, in acest sens constituindu-se o comisie rogatorie pentru calcularea veniturilor lui Mutu. In replica, fotbalistul a cerut custodia lui Mario, motivind ca nu este lasat sa-si viziteze copilul.

Sezon de exceptie pentru Mutu Adrian Mutu pare ca a lasat trecutul in urma, avind un sezon de exceptie atit la echipa nationala, cit si la noul sau club, Fiorentina. Romanul, cu 15 reusite (la doar doua goluri de recordul sau personal, detinut in sezonul in care a evoluat la Parma), este unul dintre golgheterii campionatului italian, aflindu-se totodata si printre primii 20 de marcatori ai Europei. La nationala, a marcat trei goluri in preliminariile Euro 2008.