Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca a semnat ordinele de mandat ale reprezentantilor statului in conducerea si actionariatul complexelor energetice, trecerea unitatilor in portofoliul AVAS urmand sa fie realizata du
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca a semnat ordinele de mandat ale reprezentantilor statului in conducerea si actionariatul complexelor energetice, trecerea unitatilor in portofoliul AVAS urmand sa fie realizata dupa ce va fi aprobata de actionari, transmite Mediafax.
"Eu am semnat ordinele de mandat. Ele acum sunt pe masa lui Teodor Atanasiu (n.r.- presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului) si urmeaza ca, dupa ce si el le semneaza, Adunarea Generala a Actionarilor sa perfecteze transferul", a spus Vosganian.
Complexele energetice Turceni, Craiova si Rovinari se afla pe lista celor 41 de companii care au fost transferate de la fostul Minister al Economiei si Comertului la AVAS, potrivit unei Ordonante de Urgenta aprobata, la finele anului trecut, de Guvern. Actul normativ prevede ca unitatile vor fi transferate in termen de 30 de zile de la incheierea programului de iarna, finalizat la 31 martie 2007. Potrivit lui Vosganian, mandatele membrilor in Consiliul de Administratie si AGA la cele trei societati vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Economiei si al presedintelui AVAS.
"Nu am nici un fel de retinere sa-mi exercit in continuare rolul de coordonator al politicilor energetice, adica, in chestiuni ce tin de sistemul energetic national, eu ma consider la fel de responsabil", a spus Vosganian. El a mentionat ca procedurile de privatizare ale complexelor energetice vor porni imediat dupa elaborarea strategiei energetice. "Vrem sa finalizam proiectul de strategie in luna mai, astfel ca in iunie sa fie asumata de catre Guvern, iar dupa aceea vom incepe imediat procedurile de privatizare. Am explorat piata, ne-am intalnit cu posibili investitori, din Italia, Germania, Franta, numai ca procedurile nu sunt pornite din punct de vedere institutional. Exista mare interes pe aceste complexe", a spus Vosganian. Pe de alta parte, sindicatele din energie si sectorul minier resping transferul complexelor in portofoliul AVAS si ameninta ca vor organiza proteste.
Colegiul Director al Federatiei Nationale Mine Energie a decis, la sfarsitul saptamanii trecute, ca astazi, intre orele 12.00 - 14.00, sa fie organizata o greva de avertisment. Greva va fi urmata de un miting de protest in 6 mai la Targu Jiu. Liderul sindical Marin Condescu a declarat ca, ulterior, in functie de rezultatele celor doua actiuni de protest, Federatia Nationala Mine Energie va analiza posibilitatea deplasarii la Bucuresti a 15.000 de membri de sindicat care sa protesteze fata de "decizia unilaterala a premierului Calin Popescu Tariceanu de a trece complexele energetice la AVAS". (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.