Stanga si dreapta, social-democrati si liberali, patrioti si autonomisti, "mafia" si "patria", cu totii, deopotriva au vorbit intr-un singur glas in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului cu ocazia votului pentru propunerea de suspendare a Presed
Stanga si dreapta, social-democrati si liberali, patrioti si autonomisti, "mafia" si "patria", cu totii, deopotriva au vorbit intr-un singur glas in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului cu ocazia votului pentru propunerea de suspendare a Presedintelui Basescu. Intrebarea fireasca in fata unei asemenea realitati politice este, vorba poetului, "ce-i mana pe ei in lupta?". Cum de este posibil ca liberalii care in 2004 vorbeau de partidul-stat PSD sa cante pe aceeasi voce cu acesta? Cum de este posibil ca aceste partide sa uite de orientari doctrinare, sa uite de orice afiliere politica internationala? Cum de este posibil ca PRM-ul patriot si aparator al natiei sa vorbeasca pe aceeasi voce - ce-i drept, pe moment, romana - cu o formatiune care are ca obiectiv politic autonomia teritoriala pe criterii etnice? Sau cum de este posibil ca acelasi PRM justitiar sa uite de "mafiotii" din PSD si PNL?
Evident, raspunsurile la toate aceste intrebari se opresc la un singur nume: Traian Basescu. Am spus Traian Basescu si nu Pretedintele Romaniei. Pentru ca ceea ce s-a intamplat joia trecuta in Parlament a fost departe de a constitui un demers constitutional argumentat si fundamentat pe Legea suprema, ci o rafuiala politica, mai bine spus o razbunare politica a unei mlastini politice deranjata in preocuparile ei de a face politica dupa legea sfanta a tacerii. Aceasta complicitate politica transpartinica are un singur numitor comun: "enteresul si iar enteresul", vanat de toti pe cai la fel de compromitatoare ca si compromisul care-i uneste.
In fond, la ce am asistat joia trecuta ca deputat, a fost o reafirmare a caracterului nostru balcanic. Chiar daca Romania este membra a Uniunii Europene subconstientul nostru politic este in continuare unul de tip fanariot. N-am reusit sa evoluam in viata politica de la complotul boieresc impotriva lui Voda. Atata doar ca "tronul" nu se mai cumpara la Stambul, iar "boierilor" politici le lipsesc pumnalele ca arme in lupta politica. In fond, in toata istoria noastra, boierilor le-a placut sa-l controleze pe domn, pentru ca ei sa poata jupui tara cat mai bine.
Votul din Parlament nu este un capat de lume pentru Traian Basescu si nici pentru Partidul Democrat. In fond, adevaratul ecou al faptelor politice este electoratul. Acesta este si cel mai bun si mai impartial judecator al faptelor oricarui politician, fie el Presedinte, fie el deputat, senator sau primar. Si mai e ceva: de moarte si de votul electoratului niciun politician nu poate scapa, mai devreme sau mai tarziu. In fond, prin votul din Parlament, "marea coalitie pentru apararea Constitutiei" nu a facut decat sa-si puna in fata marea oglinda electorala a poporului. Iar aceasta oglinda va reflecta cel mai bine realitatea politica in care traim, realitate care este diferita de cea a culiselor din Parlament, de susotelile de taina de la Palatul Victoria, de visele de marire din Sediul de pe bulevardul Kiseleff.
Traian Basescu n-a fugit niciodata de vocea si de vointa electoratului asa cum au facut-o cei care, culmea, il acuza de atitudini nedemocratice. In fond, frica de popor si de verdictul acestuia nu este altceva decat frica de democratie. Nu peste mult timp vom vedea cu totii cine a spus adevarul si cine au fost falsii lui moralisti din viata politica damboviteana. Problema este insa ca nota de plata a prostiei politice de care a dat dovada marea majoritate a politicienilor o va plati tot poporul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.