Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a reclamat Romania si Bulgaria in fata autoritatilor Uniunii Europene ca fabrica armament sovietic fara licenta, informeaza Rompres. Partenerii europeni au asigurat Rusia ca "manifesta intelegere" in legat
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a reclamat Romania si Bulgaria in fata autoritatilor Uniunii Europene ca fabrica armament sovietic fara licenta, informeaza Rompres. Partenerii europeni au asigurat Rusia ca "manifesta intelegere" in legatura cu fabricarea de armament sovietic de catre Romania, precum si in legatura cu alte probleme suscitate de aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, a declarat la Luxemburg ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Seful diplomatiei ruse a facut aceasta declaratie in cadrul unei conferinte de presa, in finalul sedintei Consiliului Permanent de Parteneriat Rusia-UE.
Lavrov cere "respectarea regulilor"
"Insusi faptul semnarii luni a declaratiei comune Rusia-UE in legatura cu extinderea UE si aderarea celor doua tari (Romania si Bulgaria) la Uniune reflecta preocuparea noastra fata de acest proces", a declarat Lavrov. "Problema licentei pentru armament intre Rusia si unele tari care au aderat la UE se afla permanent pe agenda noastra", a adaugat ministrul rus de Externe, subliniind ca "aceasta problema nu se limiteaza la relatiile bilaterale". "Regulile trebuie respectate", a mai spus Lavrov, care a mentionat ca partea rusa a primit asigurari de la partenerii sai europeni ca acestia au inteles problema si vor incerca sa o rezolve. Rusia sustine ca inventia ar fi protejata in Ucraina, Rusia, Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kargazstan, Republica Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan, Turcia, Slovenia, Georgia si China.
Romania si Bulgaria s-au alaturat acordului de parteneriat Uniunea Europeana-Rusia, semnat la Luxemburg, informeaza Rompres. Acordul de parteneriat UE-Rusia a fost semnat la Luxemburg de ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, comisarul european pentru relatii externe Benita Ferrero-Waldner si ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a carui tara detine in prezent presedintia UE. UE va lua act de ingrijorarile Rusiei asupra aplicarii masurilor anti-dumping asupra importurilor Romaniei si Bulgariei din Rusia, din momentul aderarii celor doua tari la UE, informeaza agentia ITAR-TASS.
"Putin ingrijorat de bazele americane din Romania
Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a declarat la Moscova ca liderii rusi sunt ingrijorati de scutul antiracheta pe care Statele Unite vor sa il amplaseze in Europa Centrala si de bazele americane din Romania si Bulgaria, relateaza The Washington Post in editia electronica. In cursul unei intalniri avute cu presedintele rus Vladimir Putin, liderul rus si-a exprimat ingrijorarea cu privire la bazele pe care Statele Unite le amplaseaza in Romania si Bulgaria.
Gates a subliniat, de asemenea, ca proiectul american de amplasare a unor interceptoare in Polonia si a unei statii radar in Cehia sunt percepute drept o amenintare de partea rusa in conditiile in care aceste sisteme militare isi vor schimba caracteristicile pe viitor. In ceea ce priveste "actualul proiect si cele zece interceptoare, ei recunosc ca nu reprezinta probabil o amenintare la adresa Rusiei sub nici o forma", a declarat Robert Gates, dupa intalnirea avuta cu presedintele rus si omologul sau Anatoli Serdiukov.
"Cred ca una din ingrijorarile lor (...) care ar putea sa se materializeze peste cativa ani de zile, este faptul ca aceste sisteme si-ar putea schimba caracteristicile si sa devina astfel o amenintare mai serioasa la adresa securitatii strategice a Rusiei. Si cred ca acesta sunt aspecte pe care le putem negocia", a adaugat Gates.
"Cred ca exista o serie de neintelegeri cu privire la unele dintre caracteristicile tehnice" ale statiei radar si interceptoarelor, a precizat secretarul american al Apararii, subliniind ca acestea pot fi clarificate. Gates a declarat ca rusii se indoiesc ca Iranul dispune de rachete balistice cu raza lunga de actiune, insa i-a avertizat sa priveasca aceasta amenintare in perspectiva. Oficialul american a subliniat, de asemenea, ca i-a invitat pe expertii rusi sa viziteze baza de interceptare din Alaska si statia radar din California, adaugand ca doreste ca Rusia sa fie "partenera in acest proces". (George Damian)
Arma saracului
AKM (Avtomat Kalasnikova Modernizya) este cea mai vanduta arma individuala de asalt din secolul al XX-lea. Inventata de rusul Mihail Kalasnikov, arma si-a castigat renumele mai ales in timpul Razboiului rece. Eficienta AKM-ului a inceput sa fie cunoscuta in timpul razboiului din Vietnam, cand s-a confruntat cu oponenta sa americana M-16. Desi armele din dotarea trupelor de uscat ale SUA aveau o acuratete mult mai mare in lovirea tintelor aflate la mare distanta, kalasnikov-ul s-a dovedit extrem de bun in ceea ce priveste puterea de foc si rezistenta la orice fel de clima. M-16 era extrem de casabila si se bloca frecvent, din cauza folosirii intense si a noroiului sau umezelii din jungla. In schimb, armele kalasnikov erau si sunt extrem de simplu de folosit si de intretinut. In cazul in care nu sunt curatate, AKM-urile isi pierd din acuratete pe distante mari, dar isi pastreaza puterea. De asemenea, datorita incarcaturii mari de pulbere aflata in cartus si a calibrului de 7,62 mm, puterea glontului este mai mare, crescand astfel si efectul omorator asupra tintelor. In anii '80, kalasnikov-ul - "arma saracului" - a inceput sa fie cunoscut ca arma a rebelilor sau teroristilor. Foarte eficienta, usor de folosit si de procurat, AK-47 a devenit un simbol al razboiului pornit de palestinieni impotriva israelienilor. Treptat a fost adoptata de fundamentalistii islamici sau de gruparile anti-guvernamentale din Africa. Acelasi tip de arma l-au folosit si mujahedinii din Afganistan, impotriva trupelor sovietice de ocupatie. De asemenea, confruntarile au continuat si in timpul ultimului razboi din Afganistan si continua si azi in Irak, unde insurgentii, teroristii si banditii folosesc tot variante ale kalasnikov-ului, fabricate in Rusia, tari din fostul bloc sovietic sau arabe.
"Acuzatiile Moscovei
In 2004, autoritatile ruse ne-au acuzat ca, alaturi de alte state, fabricam si comercializam copii ale cunoscutei pusti de asalt kalasnikov (AKM). Potrivit presei americane, oficiali de la Kremlin si reprezentanti ai unor societati comerciale din Rusia au atras atentia Statelor Unite ca au coordonat transferuri de copii neautorizate ale acestor arme (fabricate in Romania, Bulgaria, Ungaria) catre noile autoritati din Irak si Afganistan. Inainte de 1989, Romania obtinea venituri importante din exportul de armament, principalul produs fiind varianta autohtona a AKM-ului. Dupa acest moment, exporturile din domeniu au scazut constant. O oarecare revenire a sectorului exporturilor de produse din domeniul tehnicii militare a inceput sa fie perceputa in ultimii trei ani. Fenomenul a capatat amploare odata cu implicarea Romaniei, alaturi de Statele Unite ale Americii, in razboiul impotriva terorismului. Timp de 15 ani, nici autoritatile ruse si nici inventatorul armei Kalasnikov nu au aparut in public sa protesteze ca Romania si alte state care s-au aflat in sfera de influenta a URSS fabrica un produs fara licenta. Oficialii militari rusi declara ca nici o alta tara nu detine o licenta valida pentru fabricarea AK-47, astfel incat Washingtonul ar incuraja incalcarea drepturilor de proprietate. Moscova ar vrea ca Statele Unite sa cumpere armele direct din Rusia, spuneau oficialii. "Vedem un mare numar de produse care sunt numite Kalasnikov, dupa numele meu. Aceste produse sunt cumparate din alte tari", declara atunci Mihail Kalasnikov, inventatorul renumitei arme. Potrivit oficialilor de la Moscova, Rusia are foarte mult de pierdut din folosirea marcii Kalasnikov de catre alte tari. "Am dori sa anuntam lumea intreaga ca multe tari, printre care si SUA, au incalcat normele in vigoare", afirma Igor Sevastianov director in compania de export de armament Rosoboronexport, controlata de stat. Autoritatile SUA au confirmat ca arme Kalasnikov, care nu au fost fabricate in Rusia, au ajuns in Irak si Afganistan, fie cumparate de pe piata internationala, fie venite ca donatii. De asemenea, ei au spus ca stiu de reclamatiile Rusiei, venite pe chestiuni care raman nerezolvate. Oficiali de la fabricile Rosoboronexport si Izhmas, care detin patentul, sustin ca transferurile coordonate de americani au inclus copii Kalasnikov produse in fabrici din Romania, Bulgaria, Ungaria, care au continuat sa le vanda, in pofida protestelor Rusiei. Compania Izhmas afirma ca detine brevetul pentru arma automata inventata de Mihail Kalasnikov si ca inventia ar fi protejata in Ucraina, Rusia, Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kargastan, Republica Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan, Turcia, Slovenia, Georgia si China. (M. BATCA)
Nezavisimaia Gazeta: "Pirateria militara"
Cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta publica in luna martie un articol in care acuza fostele tari socialiste ca pagubesc bugetul Federatiei Ruse cu cate doua miliarde de dolari anual prin producerea fara licenta a armamentului sovietic. "Pirateria intelectuala a tehnologiilor militare rusesti, la care se preteaza numeroase tari din Europa Occidentala, provoaca un prejudiciu direct economiei ruse, a declarat prim-vicepremierul rus, Serghei Ivanov, la ultima reuniune a Comisiei de control a exporturilor. Niciodata pana acum nu s-au auzit asemenea acuzatii din gura unui lider de un asa nivel", informa Nezavisimaia Gazeta, preluata de Agentia Rusia la Zi.
"Pierderi
"Directorul Rosoboroneksport, Nikolai Dimidiuk, arata ca, in fiecare an, Rusia pierde circa doua miliarde de dolari din cauza faptului ca fabricile rusesti ce produc Kalasnikov, ce se bucura de o cerere considerabila, nu acopera decat 10-15% din piata. Celelalte arme din aceasta categorie sunt contrafaceri de foarte proasta calitate, vandute la pret de dumping. Anual, fostii aliati si prieteni ai URSS produc aproape un milion din aceste pusti de asalt. Arme de foc contrafacute sunt produse in circa 20 de tari din Europa, Africa, Asia si America. De exemplu, la inceputul anului trecut, Polonia a semnat un contract pentru exportul a 30.000 de arme AK-47 si AKM catre Irak, fara a cere autorizarea Rusiei, asa cum precizeaza practica mondiala", mai arata publicatia rusa citata.
"Romania acuzata
Nemultumirile Moscovei s-au rasfrant si asupra Romaniei: "De asemenea si alte arme si material militar sunt contrafacute. Se modifica anumite componente, se instaleaza cateva dispozitive suplimentare si se prezinta aceste produse ca dezvoltari personale. Sistemul anti-aerian SU-23-2KG produs in Polonia nu se deosebeste practic prin nimic de tunurile similare rusesti de calibru mic. Acest stat mai produce si tancuri PT-91 Tviardi, care in fond sunt tancurile T-72 rusesti modernizate. Racheta sol-aer portabila modernizata Igla a fost prezentata de polonezi ca fiind racheta portabila OSA de fabricatie poloneza. Acum nu mult timp, Romania a incercat sa vanda in Orientul Apropiat un transportator blindat asa-zis de conceptie romana recenta, in vreme ce era doar un BTR-80 rusesc usor modificat", mai noteaza Nezavisimaia Gazeta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.