O romanca, absolventa a unei facultati de medicina din Romania, nu a putut obtine un post de infirmiera auxiliara in Quebec, unde s-a stabilit, relateaza Le Journal de Montreal. ”Nu acuz pe nimeni, dar toata lumea vorbeste de o lipsa de medici
O romanca, absolventa a unei facultati de medicina din Romania, nu a putut obtine un post de infirmiera auxiliara in Quebec, unde s-a stabilit, relateaza Le Journal de Montreal. ”Nu acuz pe nimeni, dar toata lumea vorbeste de o lipsa de medici. Inteleg ca sunt proceduri diferite in fiecare tara, insa, la urma urmei, este vorba de acelasi corp uman”, a spus ea, sub anonimat. Vazand ca nu a reusit sa se angajeze ca medic, romanca a incercat sa obtina un post de infirmiera auxiliara, insa a fost respinsa, desi avea diploma de medic. “Totusi, acest post nu depinde de studii. Poate ca este vorba de o problema cu integrarea imigrantilor”, a afirmat romanca. Femeia urmeaza acum un curs de infirmiere la o universitate, desi materia studiata nu este noua pentru ea. Dupa ce se va angaja ca infirmiera, spera sa stranga suficienti bani pentru a putea participa la examenul Consiliului Medical din Canada. Romanca si sotul ei au plecat din Romania din cauza unui climat social nefavorabil. De cand s-au instalat in Montreal, ei nu le-au spus celor de acasa ca nu p ractica meseriile pentru care s-au pegatit. Sotul femeii a declarat ca este umilitor sa traiasca intr-un apartament, in conditiile in care in Romania aveau o casa.
Potrivit publicatiei citate, exista multi medici in Canada care si-au terminat studiile in alte tari si sunt nevoiti sa lucreze in uzine sau ca soferi de taxi pentru ca nu reusesc sa se angajeze in spitale si clinici.

Scriitorul Petru Cimpoesu, premiat in Cehia

Editia in limba ceha a romanului “Simion Liftnicul”, de Petru Cimpoesu, a castigat premiile Magnesia Litera - unele dintre cele mai importante distinctii literare din Cehia - la categoriile Cartea anului si Traduceri, se arata pe site-ul oficial magnesia-litera.cz. ”Simion Liftnicul” a reprezentat una dintre cele 24 de carti semnate de autori romani selectate, pe parcursul anului 2006, dintre titlurile a caror finantare a fost solicitata de editorii straini. Traducerea in limba ceha a fost publicata anul trecut, cu sprijinul Institutului Cultural Roman (ICR), prin „Programul de finantare a editorilor straini pentru traducerea autorilor romani”.
Premiile Magnesia Litera se acorda anual, la Biblioteca Ceha. Juriul este alcatuit din reprezentanti ai Academiei Republicii Cehe, Asociatiei Scriitorilor, Asociatiei Traducatorilor, Fundatiei Cehe a Fondului Literar si ai Asociatiei Librarilor si Editorilor din Cehia, conform ICR.
Petru Cimpoesu s-a nascut la Vaslui in 1952, iar in prezent traieste la Bacau. A debutat editorial in 1983 cu volumul “Amintiri din provincie”, distins cu premiul Asociatiei Scriitorilor din Iasi. Au urmat “Firesc”, “Erou fara voie”, “Un regat pentru o musca”.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.