Medicii recunosc chiar ei ca in intestin exista un creier dotat cu mai multi neuroni decat creierul acela titular din cap. Pentru ca in intestin au loc rafinate mecanisme dirijate destept. Iata numai o farama de explicatie data de prof. dr. Adrian St
Medicii recunosc chiar ei ca in intestin exista un creier dotat cu mai multi neuroni decat creierul acela titular din cap. Pentru ca in intestin au loc rafinate mecanisme dirijate destept. Iata numai o farama de explicatie data de prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul general al Institutului de Boli Infectioase "M. Bals". Intestinul trebuie sa fie dotat cu o suprafata foarte mare, pentru a indeplini complicatul proces de absorbtie, si mucoasa intestinului subtire este cutata cu multe creste numite vilozitati intestinale. Daca am intinde mucoasa intestinului, s-ar obtine o lungime impresionanta - 60 km, care conduce prin reliefurile mucoasei la o suprafata uriasa pentru absorbtie. Tot ce este glucoza in alimente este absorbitin intestin, caci glucoza da energie. Aminoacizii provin din proteine si ei repara orice tesut. Asa ca si ei sunt absorbiti prin mucoasa intestinului, gratie unui mecanism activ. Grasimile (lipidele) sunt absorbite si ele prin intestin, urmand mecanismul osmozei. Tot prin peretii intestinului se indeparteaza 1,5 litri din apa existenta in materiile fecale. Iar materiile fecale se misca spre anus datorita unor miscari ale colonului dirijate prin rafinate comenzi venite de la neuronii intestinului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.