Pretul petrolului si-a continuat marti tendinta de crestere, depasind valoarea de 68 dolari pe baril, in contextul in care traderii anticipeaza noi intreruperi ale productiei in Nigeria dupa alegerile prezidentiale, contestate de observatorii interna
Pretul petrolului si-a continuat marti tendinta de crestere, depasind valoarea de 68 dolari pe baril, in contextul in care traderii anticipeaza noi intreruperi ale productiei in Nigeria dupa alegerile prezidentiale, contestate de observatorii internationali. Petrolul Brent a fost cotat la 68,45 dolari pe baril, la 08:00 GMT, in crestere cu 30 de centi, comparativ cu sedinta precedenta. Cotatia a avansat luni cu 1,66 dolari pe baril. Cotatia petrolului Brent, stabilita la bursa din Londra, este considerata la momentul actual mai reprezentativa pentru pretul mondial al titeiului decat valoarea petrolului de referinta pe bursele americane. Analistii sunt ingrijorati de potentialul declansarii unor noi violente indreptate impotriva industriei petroliere, care a consemnat deja scaderea productiei cu 20%. "Investitorii sperau ca alegerile vor contribui la calmarea conflictelor, dar amenintarea intensificarii violentelor este foarte probabila", a declarat Dariusz Kowalczyk, analist la firma CFC Seymour. Pe de alta parte, nivelul redus al stocurilor de benzina din SUA reprezinta un alt risc, in sensul cresterii preturilor pe perioada verii, cand cererea pentru combustibili atinge nivelul maxim. Specialistii anticipeaza ca stocurile s-au redus usor in ultimele zile, indicand a 11-a scadere saptamanala consecutiva. Disputa dintre Iran si statele occidentale, privind programul nuclear al regimului de la Teheran, reprezinta un alt factor care preseaza pretul petrolului. Presedintele iranian a declarat luni, pentru Reuters, ca tara sa, membra a Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol, nu va intrerupe activitatile nucleare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.