Parlamentul European (PE) supune astazi la vot o directiva a Comisiei Europene pentru armonizarea legislatiilor nationale din cele 27 de state in domeniul protejarii drepturilor de proprietate intelectuala. Traseul legislativ se va incheia insa dupa
Parlamentul European (PE) supune astazi la vot o directiva a Comisiei Europene pentru armonizarea legislatiilor nationale din cele 27 de state in domeniul protejarii drepturilor de proprietate intelectuala. Traseul legislativ se va incheia insa dupa ce si reprezentantii guvernelor vor ajunge la un acord. Daca punctele esentiale ale proiectului vor ramane neschimbate, va fi pentru prima data cand reglementari de ordin penal ar putea deveni parte a legislatiei UE.

Parlamentarii europeni, reuniti in plen la Strasbourg, se exprima astazi pentru prima data asupra unor sanctiuni penale, inclusiv privative de libertate, comune tuturor celor 27 de state ale UE, pentru infractiuni la adresa drepturilor de proprietate intelectuala. Potrivit publicatiei EU Observer, propunerea este criticata pentru ca va afecta milioane de tineri europeni, inclusiv pe copiii europarlamentarilor.

Verheugen, in ofensiva
Se asteapta ca europarlamentarii sa voteze in favoarea raportului facut de socialistul italian Nicola Zingaretti. Raportul acestuia a fost facut ca urmare a propunerii inaintate de Comisia Europeana in aprilie 2006. P otrivit executivului UE, gama si valoarea produselor piratate - de la autoturisme la cosmetice si DVD-uri - sunt in crestere in UE. De asemenea, pirateria industriala este din ce in ce mai legata de crima organizata. „Este un pericol si o amenintare pentru economia europeana“, a declarat luni Gunter Verheugen, comisarul european pentru Industrie.

Internautii vor fi protejati
Zingaretti isi apara varianta de lege, afirmand ca este un „compromis pozitiv“ si ca o legislatie comuna este necesara, pentru ca activitatile de crima organizata au un caracter transfrontalier. Unul dintre amendamentele propuse de Zingaretti precizeaza ca prin „incalcare intentionata a unui drept de proprietate intelectuala“ se intelege o incalcare deliberata si in cunostinta de cauza a respectivului drept, in scopul obtinerii de avantaje economice la scara comerciala.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.