Vosganian a participat, ieri, la sedinta Comisiilor reunite de buget-finante si juridica din Camera Deputatilor, unde a fost dezbatuta propunerea legislativa privind despagubirea persoanelor fizice care au depus bani pentru Dacia. "Astazi, s-a inchei
Vosganian a participat, ieri, la sedinta Comisiilor reunite de buget-finante si juridica din Camera Deputatilor, unde a fost dezbatuta propunerea legislativa privind despagubirea persoanelor fizice care au depus bani pentru Dacia. "Astazi, s-a incheiat o dezbatere care, de mai bine de un deceniu, framanta Parlamentul Romaniei, cea privind despagubirea persoanelor care au depus bani pentru a obtine un automobil Dacia. Numarul persoanelor care au pastrat economiile la CEC se ridica la peste 35.000 si acesti oameni solicita banii inapoi, indexati la rata inflatiei", a declarat Vosganian, citat de Mediafax. El a adaugat ca Guvernul intentioneaza sa incheie toate temele litigioase privind proprietatea si de a retroceda bunurile sau de a despagubi. Cei care au avut depusa suma integrala pentru autoturism (70.000 lei vechi inainte de 1989) vor primi inapoi circa 3600 - 3800 euro, iar cei care au depus sume mai mici vor primi despagubiri proportionale.
Comisia de buget finante si Comisia juridica ale Camerei Deputatilor au aprobat, ieri, propunerea legislativa pentru despagubirea acestor deponenti, nefiind inregistrat nici un vot impotriva si, potrivit ministrului Economiei si Finantelor, aceasta initiativa legislativa are sanse de 100% sa treaca de plenul Camerei Deputatilor.
Cecurile nu vor fi onorate
La randul sau, presedintele CEC, Eugen Radulescu, arata, recent, ca nu da nici un fel de sperante posesorilor de carnete CEC de 5000 de lei cu castiguri in autoturisme, de dinainte de 1989, a caror valoare s-a depreciat in timp, informeaza Rompres. "Imi pare rau pentru posesorii de carnete CEC cu depuneri de 5000 lei si castiguri in autoturisme, dar acestia nu mai pot face nimic, deoarece depunerile lor s-au devalorizat din cauza inflatiei, iar o banca nu poate fi facuta raspunzatoare pentru aceasta situatie. Legea bancara spune clar ca banca nu este responsabila pentru erodarea depunerilor din cauza inflatiei sau a deprecierii monedei", a declarat Eugen Radulescu.
In 1991, cand inflatia depasea 200%, CEC-urile de 5000 de lei au ramas doar cu valoarea simbolica. Sistemul de tragere la sorti pentru castigarea de autoturisme la carnetele de economisire de 5000 lei a fost si el abandonat de Casa de Consemnatiuni si Economii. Dupa denominarea leului, in 2005, suma de 5000 de lei inscrisa in Carnetele de Economii cu castiguri in autoturisme a scazut la 50 de bani, in timp ce inainte de 1989 reprezenta aproximativ doua salarii medii pe economie. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.