Colaborare parlamentara pentru sustinerea proiectelor legislative importante pana la sfarsitul sesiunii, a fost concluzia primelor consultari pe care presedintele interimar Nicolae Vacaroiu le-a avut la Palatul Cotroceni cu reprezentantii partidelor.
Colaborare parlamentara pentru sustinerea proiectelor legislative importante pana la sfarsitul sesiunii, a fost concluzia primelor consultari pe care presedintele interimar Nicolae Vacaroiu le-a avut la Palatul Cotroceni cu reprezentantii partidelor. PD a fost singurul absent dintre invitati.  Ca fiind un semn de normalitate politica si institutionala, au fost apreciate, la unison, consultarile de aseara de la Cotroceni de liderii partidelor parlamentare care au participat. Intr-o intalnire care a durat aproape trei ore, reprezentantii PNL, UDMR, PC, PSD, PRM si ai minoritatilor nationale s-au pus de acord ca proiectele de legi care privesc angajamentele Guvernului sa fie adoptate cat mai repede. Si ca acest angajament sa nu fie primejduit de chiulangismul cronic al parlamentarilor de rand, liderii partidelor s-au angajat sa ia masuri pentru ca prezenta la sedintele de lucru sa fie asigurata. Punctual, acordul vizeaza in primul rand Legea privind Agentia Nationala de Integritate, care se doreste adoptata chiar pana la 10 mai, pachetul de legi privind siguranta nationala, dar si un proiect - indiferent de la care partid va veni - care sa stipuleze introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare. Atmosfera de colaborare l-a facut pana si pe liderul PRM sa renunte la solicitarile sale privind demiterea procurorului general al Romaniei si a procurorului-sef al DNA. De altfel, Mircea Geoana a subliniat ulterior ca "acum" nu este bine sa se incerce schimbarea sefilor de parchete sau de la DNA, caci "e nevoie de stabilitate".  PREZENTARI. In discutie a fost abordat si subiectul privind organizarea referendumului, premierul Tariceanu, prezent la intalnire, facand o prezentare a masurilor pe care Executivul le va lua pentru ca aceasta consultare populara sa se desfasoare "transparent", iar la final, dupa cum a precizat presedintele interimar, sa fie exprimata "cu adevarat" optiunea populatiei. Pe de alta parte, "o buna parte din timp", spun participantii, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, le-a vorbit despre situatia economica a tarii, concluzia fiind ca "Romania nu mai este codasa Europei".  AVERTISMENT. Presedintele suspendat Basescu nu a fost insa uitat din speechurile celor prezenti. Criticilor exprimate de Basescu privind votul "celor 322" le-a dat un raspuns chiar presedintele interimar Nicolae Vacaroiu. "Nu uitati, ca cei 322 la care se fac atatea referiri reprezinta 69% din populatia cu drept de vot a Romaaniei", a subliniat Vacaroiu de la tribuna Administratiei Prezidentiale. El si-a exprimat si regretul ca PD a refuzat invitatia si a subliniat ca nu va ezita sa faca astfel de intalniri ori de cate ori vor exista probleme importante. "Aceasta criza nu trebuie prelungita", a spus Vacaroiu, subliniind ca un sef de stat trebuie sa fie un mediator, pentru ca "lucrurile sa mearga inainte". Christian Silva/JURNALUL NATIONAL


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.