Cresterea salariilor si a taxelor din tarile est-europene indeparteaza investitorii straini, conform studiilor citate de AP.
Imediat dupa 1990, la caderea comunismului din Europa de Est, forta de munca ieftina a atras marile companii occidenta
Cresterea salariilor si a taxelor din tarile est-europene indeparteaza investitorii straini, conform studiilor citate de AP.
Imediat dupa 1990, la caderea comunismului din Europa de Est, forta de munca ieftina a atras marile companii occidentale, cand companii precum McDonald, Microsoft si companiile de outsourcing in general reprezentau o piata extrem de atractiva, de 70 de milioane de potentiali clienti. Acum insa, trecerea la un mediu rentabil pentru investitii este subtila, in unele locuri aproape imperceptibila.
Cu toate ca marile afaceri sunt inca in extindere in Europa de Est, salariile, taxele si preturile din sectorul imobiliar sunt in crestere accelerata, fapt care conduce treptat la o reorientare a investitiilor straine spre locuri mai ieftine ca Ucraina sau Rusia, se arata intr-un studiu al companiei de cercetare si estimare a pietei, Alameda din California. "Acest fenomen s-a mai intamplat si in alte parti, cum ar fi Mexic, Singapore sau Thailanda", a declarat consultantul Alameda, Charlie Barnhart. Companiile straine isi scad investitiile in regiune sau le plaseaza in alte parti. Rusia si Ucraina au fost cotate de departe ca mai ieftine decat Polonia, Ungaria si Romania. Din Europa Centrala, cel mai bine castiga cehii. Luna trecuta, salariile cehilor au crescut cu 6,5 procente la media salariala de 963 dolari, a declarat analistul Marketa Sichtarova. Regiunea Europei Centrale si de Est a inceput a-si pierde alura de loc pentru outsourcing pe masura ce salariile ajung, in unele sectoare, la 70 procente din salariile din Statele Unite ale Americii, iar materialele nu mai sunt decat cu 8 - 10 procente mai ieftine decat in tarile puternic dezvoltate. Salariile din unele sectoare economice ale Romaniei sunt deja la jumatatea celor din SUA si cresc cu 20 procente pe an. In Polonia, se estimeaza ca salariile vor creste mai repede decat productivitatea, in acest an, a declarat Magdalena Iga, de la Centrul de Cercetari Economice si Sociale din Varsovia.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.