In timp ce pentru o datorie bancara de numai 10.000 de lei vechi o persoana poate fi inclusa in baza de date a Biroului de Credit la categoria „rau-platnici“, nemaiputånd contracta un imprumut cåtiva ani, clientii buni ai ban
In timp ce pentru o datorie bancara de numai 10.000 de lei vechi o persoana poate fi inclusa in baza de date a Biroului de Credit la categoria „rau-platnici“, nemaiputånd contracta un imprumut cåtiva ani, clientii buni ai bancilor nu au nici un „bonus“ la negocierea unui nou credit. Aceasta intrucåt bancile, desi au profituri uriase in fiecare an, nu s-au grabit sa-si faca un sistem informatic, respectiv o baza de date cu clientii care-si platesc corect datoriile, respectånd conditiile impuse de politica institutiei de credit. Potrivit reprezentantilor Biroului de Credit, majoritatea bancilor vor transmite informatii despre clientii fara restante la credite abia spre sfarsitul acestui an, in vederea evaluarii bonitatii acestora.

In prezent, doar „sapte banci, cateva institutii financiare nebancare (IFN) si o societate de leasing“ transmit informatii pozitive despre clientii Biroului de Credit, care sunt folosite la evaluarea bonitatii (scoring) clientilor, a declarat ieri Serban Epure, directorul institutiei.

Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Ro mane a Bancilor (ARB), a spus ca exista discutii ca toate bancile sa transmita informatii pozitive, insa cele mai multe banci nu au reusit inca sa isi puna la punct sistemul informatic pentru a transmite aceste date Biroului de Credit.

Conform Basel II, institutiile de credit din Romania, in care sunt incluse atat bancile, cat si IFN, vor trebui sa isi adapteze capitalul la riscul pe care si-l asuma atunci cand acorda credite populatiei si firmelor. Biroul de Credit serveste stabilirii cu mai mare usurinta a bonitatii clientilor pe baza istoricului bancar si, implicit, a evaluarii mai bune a riscului de creditare.

Sistemul Biroului de Credit se dezvolta in trei faze. Prima faza consta in transmiterea, de catre banci, la Biroul de Credit a datelor despre persoanele cu restante de plata mai mari de 30 zile, cei care au savarsit o infractiune in relatie cu banca si pentru care s-a emis o hotarare judecatoreasca definitiva si pentru persoanele care au declarat date false la momentul solicitarii creditului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.