Biroul de credit va implementa din 2008 un sistem de monitorizare a clientilor bancilor comerciale si va stabili bonitatea acestora, a declarat, ieri, presedintele Biroului Roman de Credit, Marian Epure, la conferintele Finmedia, Epure a explicat ca,
Biroul de credit va implementa din 2008 un sistem de monitorizare a clientilor bancilor comerciale si va stabili bonitatea acestora, a declarat, ieri, presedintele Biroului Roman de Credit, Marian Epure, la conferintele Finmedia, Epure a explicat ca, pana acum, doar sapte banci si o societate de leasing au transmis informatii catre Biroul de credit si ca majoritatea informatiilor sunt negative, fapt ce denota ca romanii sunt rau platnici. "Nu a fost stabilit un calendar de implementare pentru scoring, intrucat nu au fost adunate suficiente informatii la biroul de credit.
Scoringul se calculeaza pe baza informatiilor adunate de-a lungul anilor. Speram ca in 2008 se va stabili calendarul de implementare si se va trece la implementarea acestui produs", a precizat Epure.
In opinia presedintelui BRC, toate bancile comerciale vor fi obligate sa participe la Basel II din 2008 si nu vor exista derogari de la aceasta prevedere. Epure a mentionat ca exista banci care au aplicat deja la acest sistem, insa multe dintre bancile comerciale din Romania nu au un sistem informatic suficient de bun pentru aplicarea acestui acord.
O alta problema cu care se confrunta sistemul bancar este lipsa personalului suficient de bine pregatit, considera presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Gratian Ghetea. Anul trecut, sistemul bancar a angajat circa 20.000 persoane. Scoringul este o modalitate prin care bancile se conving daca potentialul candidat poate deveni un client fiabil. El nu este construit in baza unor criterii aleatoare stabilite de unitatea bancara care il foloseste, ci este fundamentat pe un istoric de creditare solid, care a dovedit in timp ca anumite categorii de clienti au o probabilitate mai mare de a deveni rau-platnici.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.