Criza de la Bucuresti este urmarita cu interes de presa internationala. Agentiile si editiile electronice ale ziarelor relateaza ca suspendarea presedintelui Basescu adanceste disputa politica din tara. Romania este numita „stat balcanic&ldquo
Criza de la Bucuresti este urmarita cu interes de presa internationala. Agentiile si editiile electronice ale ziarelor relateaza ca suspendarea presedintelui Basescu adanceste disputa politica din tara. Romania este numita „stat balcanic“, nou membru al Uniunii Europene, iar parerea analistilor este ca tara va avea dificultati in indeplinirea cerintelor impuse de blocul comunitar. CNN a prezentat rezultatul votului de suspendare a lui Basescu intr-un breaking news, iar France Presse a facut un portret al presedintelui Romaniei si un calendar al evenimentelor care au dus la evenimentul de ieri. Associated Press si Reuters relateaza ca Traian Basescu „ramane cel mai popular politician din Romania“.

La patru luni de la integrarea in Uniunea Europeana, Romånia provoaca ingrijorare la Bruxelles. Pe fondul evolutiei politice de la Bucuresti, cinci tari membre UE au cerut aplicarea consecventa si clara a mecanismului de monitorizare a Romaniei si Bulgariei privind masurile de combatere a coruptiei si reforma justitiei promise de cele doua tari & icirc;nainte de aderare. Demersul, facut la vårful Comisiei Europene, sporeste presiunea privind activarea clauzei de salvgardare.

Marea Britanie, Franta, Suedia, Finlanda si Olanda, cinci tari care joaca un rol important in Uniunea Europena, au cerut aplicarea „consecventa si clara“ a mecanismului de monitorizare a Romaniei si Bulgariei privind masurile de combatere a coruptiei si reforma justitiei promise de cele doua tari inainte de aderare, relateaza BBC. Ambasadorii celor cinci state la UE au solicitat, la jumatatea lunii aprilie, o intalnire cu Catherine Day (foto medalion), secretarul general al Comisiei Europene, care coordoneaza cooperarea cu Romania si Bulgaria pentru indeplinirea tuturor angajamentelor luate inainte de 1 ianuarie. „Suntem ingrijorati de modul in care se face verificarea angajamentelor“, a fost principalul lor mesaj, a afirmat un diplomat din una dintre tarile respective, citat de BBC. „Trebuie sa avem un sistem transparent, nu sa ascundem problemele“, a declarat un alt diplomat. „Nu e un atac la adresa Romåniei si Bulgariei“, a declarat un al treilea diplomat, dar avem senzatia ca mecanismul nu e utilizat cum trebuie si nu are suficiente resurse.

Avertisment de la sustinatorii extinderii
Semnalul de alarma privind situatia din Romania si Bulgaria a fost tras de tari importante din Uniunea Europeana, precum Marea Britanie si Suedia, care au sustinut ferm extinderea.

Diplomatii europeni au subliniat ca cele doua tari trebuie sa-si respecte angajamentele luate inainte de aderare, mai ales privind lupta impotriva coruptiei, si ca acest lucru trebuie verificat temeinic si comunicat in cele mai mici detalii tarilor membre. „Nu putem spune ca dupa 1 ianuarie nu mai conteaza nimic“, a mai afirmat unul dintre diplomati, citat de BBC. Nu este vorba insa de activarea clauzei de salvgardare, pentru care oricum este prea devreme pentru asa ceva, au subliniat sursele BBC. „Ceea ce solicita cele cinci tari este ca rezultatele misiunilor de verificare la Bucuresti si Sofia sa fie comunicate statelor membre, si nu tinute in sertar, asa cum pare sa doreasca in special comisarul european pentru justitie Franco Frattini“, afirma BBC. In plus, exista o ingrijorare reala si crescanda privind lipsa progreselor pe teren in cele cateva luni de la aderare, adauga BBC.

Constrångeri europene
Diplomatii europeni sunt convinsi ca activarea clauzei de salvgardare, care ar limita recunoasterea deciziilor judecatoresti luate de Romania si Bulgaria, e dificila in situatia in care cele doua tari sunt acum membre UE. Cu toate acestea, cele cinci tari doresc sa mentina presiunea politica asupra Romaniei si Bulgariei.

Stadiul de indeplinire a angajamentelor celor doua state va fi discutat de oficialii europeni la 4 mai, potrivit corespondentului BBC. Comisia Europeana isi va face raportul in iunie, dar probabil abia spre sfarsitul lunii, pentru ca Germania, care detine presedintia UE, doreste sa evite astfel o discutie jenanta intre partenerii europeni la summitul la care spera sa relanseze tratatul constitutional, conform BBC. Printre chestiunile cele mai delicate se afla legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, amanata de Parlament si modificata pana cand au fost eliminate cele mai multe prevederi cerute expres de oficialii europeni.

Reactii in presa internationala
Agentiile de presa, publicatiile si posturile de televiziune din strainatate au difuzat, ieri, stirea suspendarii presedintelui Romaniei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.