Societatile din industria de aparare vor fi reorganizate, in vederea privatizarii si a includerii in Sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala si vor primi stergeri de datorii si alte facilitati fiscale, potrivit unui proiec
Societatile din industria de aparare vor fi reorganizate, in vederea privatizarii si a includerii in Sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala si vor primi stergeri de datorii si alte facilitati fiscale, potrivit unui proiect de lege initiat de AVAS. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a propus un proiect de lege privind reorganizarea si functionarea industriei de aparare care prevede ca societatile din acest sector vor fi parte a Sistemului national de aparare, ordine publica si siguranta nationala (SNAOPS) care va fi coordonat de Agentia Nationala de Coordonarea Industriei de Aparare, o institutie in subordinea guvernului. Industria de aparare va fi organizata pe domenii strategice, iar societatile de stat sau private pot deveni furnizori unici ai SNAOPS daca vor indeplini unele criterii impuse prin proiectul de lege, cum ar fi: detinerea de tehnologie si know-how compatibil cu standardele NATO, potential inovativ, forta de munca specializata. Societatile de stat din aparare vor fi reorganizate prin hotarari de guvern, cu anularea datoriilor la buget, a majorarilor si a penalitatilor. De asemenea, strategiile de privatizare ale acestor societati vor fi modificate sau completate conform prevederilor proiectului AVAS, in cel mult 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii. Proiectul stabileste ca obiectivele in procesul de privatizare vor fi: vanzarea a cel putin 51% din actiunile statului, mentinerea participatiei statului in cazuri justificate, pastrarea obiectului de activitate si a angajatilor cel putin cinci ani si vanzarea actiunilor numai catre firme consacrate.
La capitolul restructurarea financiara a acestor companii, proiectul reglementeaza ca se vor acorda facilitati fiscale: scutirea de impozitarea profitului reinvestit pe durata derularii programelor de restructurare, TVA zero la livrarile facute de aceste companii, scutirea de la plata TVA si a taxelor vamale a achizitiilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.