Jae Cheon Park este doar unul dintre numerosii specialisti straini ce ocupa "varfurile" mediului de afaceri romanesc, in contextul in care piata pe care activeaza Samsung Electronics Romania se afla in topul atractivitatii pentru expati. Cu toate ace

Jae Cheon Park este doar unul dintre numerosii specialisti straini ce ocupa "varfurile" mediului de afaceri romanesc, in contextul in care piata pe care activeaza Samsung Electronics Romania se afla in topul atractivitatii pentru expati. Cu toate acestea insa, reprezentantul companiei este de parere ca o pozitie privilegiata a expatilor in acest domeniu este doar aparenta, sau, in orice caz, temporara. Astfel, dat fiind ca romanii sunt printre cei mai buni specialisti IT&C din lume, oficialul Samsung estimeaza ca, treptat, acestia vor ajunge sa ocupe marea parte a posturilor-cheie din industrie, in timp ce expatii se vor transforma, mai degraba, in consultanti. Pana atunci, insa, Park se bucura de sederea in tara noastra in calitate de general manager al Samsung Electronics.

- Sunteti un expat cu experienta in Romania sau doar unul ocazional? Ati fost expat si pe alte meleaguri?
Inainte de a veni in Romania, am locuit in Ungaria timp de doi ani si jumatate, impreuna cu familia mea.

- Cand ati venit pentru prima data in Romania si care a fost prima impresie despre tara si despre oameni?
Mi-a placut de la inceput ideea de a locui intr-o tara europeana, asa ca am fost foarte entuziasmat de aceasta schimbare. Imi amintesc cu mare placere de primele luni, in care totul era foarte nou pentru mine. Am fost placut surprins de faptul ca oamenii erau mult mai prietenosi decat imi imaginasem ca vor fi. De fiecare data cand incercam sa obtin informatii, fie si pe strada, despre un anumit loc, incercau sa ma ajute. De asemenea, am observat ca foarte multi dintre tinerii din tara dumneavoastra vorbesc foarte bine limba engleza.

- Cum vedeti lucrurile acum, dupa ce ati locuit o perioada in Romania, in ceea ce ii priveste pe oameni si mediul de afaceri, comparativ cu alte tari?
Tara dumneavoastra a avut un destin special in ultimii 20 de ani. Este foarte dificil sa treci de la o economie centralizata la o economie de piata functionala, bazata pe cerere si oferta.
Desi nu sunt de mult timp in Romania, doar putin peste un an, observ ca se fac pasi rapizi si semnificativi in multe domenii de activitate. Am remarcat, de exemplu, ca domeniul imobiliar se dezvolta intr-un ritm alert si sustinut, ca piata bunurilor de larg consum se diversifica foarte mult si intr-un interval de timp foarte scurt, iar segmentul echipamentelor electronice se maturizeaza.

- De ce ati considerat potrivit sa va dezvoltati profesional in Romania? Sau, altfel spus, ati perceput vreodata venirea aici ca pe o retrogradare?
O retrogradare? Categoric nu. Sunt o persoana din categoria celor pentru care dezvoltarea continua, pe plan personal si profesional, este un principiu de viata. Ca atare, atunci cand mi s-a oferit aceasta varianta, am considerat-o din start o oportunitate, nu o retrogradare, si nu m-am inselat deloc. Am avut ocazia sa aplic aici reguli de business general valabile, dar am fost si nevoit de multe ori ca, impreuna cu echipa mea, sa gasim cele mai bune solutii aplicabile in context local, sa analizam si sa venim cu cele mai potrivite strategii care, de multe ori, nu ar fi putut da rezultate in alte piete, intr-un context diferit. Pe de alta parte, specialistii din Romania mi-au dovedit ca sunt la fel de pregatiti - de multe ori chiar mai bine pregatiti - ca si aceia din tarile cu o lunga traditie de afaceri in domeniul tehnologiei informatiei si al comunicatiilor. Prin urmare, colaborarea cu ei se dovedeste permanent a fi o experienta profesionala de calitate inalta, pe care cred ca orice manager si-ar dori sa o aiba.

- Ce va atrage cel mai mult la jobul pe care il aveti in Romania si ce va ofera pe linie profesionala aceasta tara?
A fi la conducerea unei echipe de specialisti de nivel inalt intr-o tara straina este, prin natura lucrurilor, un lucru nu foarte usor. Iti trebuie putin timp sa te integrezi intr-o societate diferita din foarte multe puncte de vedere fata de cea la care te raportezi. Sunt o persoana careia ii plac lucrurile noi, asa ca, inclusiv din acest punct de vedere, jobul din Romania este ceea ce mi-am dorit. Pe de alta parte, dezvoltarea locala a unei companii precum Samsung intr-o economie care abia acum, dupa o perioada de tranzitie, incepe sa-si stabileasca regulile si adevaratele valori, se traduce printr-un efort continuu facut impreuna cu echipa cu care lucrez. Ne bazam pe experienta globala si regionala a companiei si pe dorinta de a adapta cat mai bine principiile generale de business la piata locala si la segmentele de public carora ne adresam.

- Este domeniul IT&C romanesc destinat expatilor?
Am observat ca specialistii romani din acest domeniu sunt, de cele mai multe ori, extrem de bine pregatiti, fiind unii dintre cei mai buni pe plan mondial. De aceea, colaborarea mea cu ei decurge la un nivel foarte bun, pentru ca avem de invatat multe unii de la altii, chiar daca poate experienta mea intr-un mediu economic de tip capitalist este mai indelungata decat a unora dintre specialistii romani. In Romania, domeniul IT nu este neaparat dominat de expati, desi am observat ca exista inca o tendinta ca acestia sa fie numiti in posturi-cheie - poate, asa cum spuneam, si datorita faptului ca au de multe ori o experienta de management si leadership mai mare. Cred ca specialistii romani vor prelua, in cele din urma, majoritatea pozitiilor-cheie in industria romaneasca de profil, datorita calitatilor lor profesionale exceptionale, iar expatii se vor transforma, probabil, din ce in ce mai mult, in consultanti.

- Cum decurge o zi la conducerea Samsung pentru dumneavostra?
Este dificil sa va descriu o zi, pentru ca niciuna nu seamana cu cealalta. Sunt zile care se petrec doar la birou, in altele numarul intalnirilor este foarte mare, iar calatoriile de afaceri sunt de asemenea foarte numeroase.

- Care este cea mai urata experienta pe care ati avut-o in Romania?
A existat un moment destul de neplacut, cand sotia mea a fost foarte bolnava si, la ora 3 noaptea, a trebuit sa o duc de urgenta la spital. M-am speriat foarte tare, era chiar in prima luna a sederii mele in Romania si nu stiam ce trebuie sa fac. Din fericire, medicii romani care au consultat-o au fost extraordinar de bine pregatiti si foarte amabili. Au reusit sa o trateze cu succes si sotia mea a revenit acasa dupa doar o zi. M-au ajutat foarte mult si le sunt in continuare recunoscator.

- Locuiti impreuna cu familia dvs. in Romania?
Da, din fericire ii am alaturi de mine pe membrii familiei, ceea ce ma ajuta foarte mult in activitatea de zi cu zi.

- Cum au perceput membrii familiei venirea dumneavoastra in Romania si care este parerea lor despre tara in care lucrati acum?
Copiilor mai ales le-a fost foarte dor de prieteni la inceput, insa sunt foarte sociabili si au reusit sa se integreze usor si sa isi creeze un grup de amici cu care ies dupa orele de scoala la film, la sport sau la joaca. Foarte des vorbesc cu familia ramasa in tara si le povestesc parintilor mei despre Romania. In plus, trimitem regulat fotografii celor ramasi acasa, ca sa ne aiba si ei cat mai aproape.

- Ce va place si ce va displace la romani?
Imi place faptul ca romanii sunt calzi si deschisi. De asemenea, am observat faptul ca sunt niste firi foarte creative. Cred ca vor avea foarte mult de castigat daca vor invata sa isi puna in valoare calitatile si aptitudinile pe care le au.

- Multi expati care raman in Romania pentru un indelungat timp, ajung sa se stabileasca definitiv aici. Care sunt planurile dumneavoastra in acest sens?
Planurile mele sunt, de fapt, planuri pe care le fac impreuna cu familia mea, iar lucrul acesta nu l-am discutat inca. Tot ce va pot spune este ca nu intentionam sa plecam foarte curand din Romania. Daca totusi acest lucru s-ar intampla, in mod sigur mi-ar lipsi perioada petrecuta aici. Multi dintre colegii mei care au locuit in Romania vorbesc foarte frumos despre acea perioada, le e dor de aceste locuri si, in mod cert, si mie mi s-ar intampla acelasi lucru.

- Credeti ca prin prisma aderarii la Uniunea Europeana se va schimba in vreun fel mentalitatea romanilor? Va deveni tara noastra un loc propice dezvoltarii profesionale pentru straini?
Nu am avut foarte mult timp la dispozitie ca sa pot spune ca sunt un foarte bun cunoscator al mentalitatii romanesti, insa pot sa va spun ca sunt foarte optimist in ceea ce priveste perspectivele deschise pentru tara dumneavoastra de recenta aderare la Uniunea Europeana. O dovada este si faptul ca am ales sa fac aceasta schimbare radicala, sa muncesc si sa locuiesc in Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.