Dupa „TVR in Direct“, „Jurnalul Financiar“ si „Vorbe despre fapte“, pe care le-a prezentat si realizat, Marian Voicu are, in prezent, la TVR 1, talk-show-ul „Atunci si acum“. Emisiunea trateaza diverse
Dupa „TVR in Direct“, „Jurnalul Financiar“ si „Vorbe despre fapte“, pe care le-a prezentat si realizat, Marian Voicu are, in prezent, la TVR 1, talk-show-ul „Atunci si acum“. Emisiunea trateaza diverse evenimente care de-a lungul timpului au captat atentia opiniei publice si urmareste cursul pe care le-au luat acestea din momentul in care s-au petrecut si pana in prezent. Cel mai important proiect jurnalistic la care a participat jurnalistul a fost seria de peste 50 de documentare despre viata romanilor din diaspora.

- Cum i-ati cunoscut pe romanii din afara?

- Am avut sansa sa lucrez pentru TVR International si TVR 1 in ultimii 10 ani in proiecte diverse: unele care ii vizau pe etnicii romani din Ucraina, Moldova, Federatia Rusa, Bulgaria, Albania, Macedonia sau Croatia, altele privind „diaspora“: in Europa, Canada sau Africa. Sunt doua Romanii fixate in momente diferite in istorie.

Recunosc un gand egoist: ca mi-au folosit aceste calatorii prin spatiile romanesti (mai ales cele din jurul tarii, din Balcani p ana in Siberia) si ca trebuie, ca sa vezi mai bine Romania, sa o privesti de la distanta.

Vorbim despre diaspora tot timpul si e bine ca o facem si trebuie sa vorbim tot mai mult.

In Siberia, am primit o lectie de istorie de la germani: dupa al Doilea Razboi Mondial, si-au recuperat conationalii raspanditi prin toate colturile lumii: fiecare individ conta. Ei bine, ceea ce nemtii au facut pentru un individ, noi nu reusim sa facem pentru milioanele de romani din jurul Romaniei.

- Tineti legatura cu ei? Cum?

- Te legi de personajele tale, chiar daca nu sunt fictive... Ma mandresc cu prietenia preotului Sebastian din Siberia, a familiei Abdel-Moneim din Sudan, a familiei Mihali din Montreal, a pictorului Florin Ungureanu din Londra, a familiilor Apopei din Dublin, Bacali din sudul Albaniei sau Grin din Slatina - Ucraina, si a multor altora.

- V-a oprit cineva pe strada, in strainatate? O poveste cu o intalnire cu romani din diaspora...

- Cea mai calda intalnire a fost in urma cu 4 ani in Sudan, cand am intalnit mai multe romance maritate cu sudanezi, fosti studenti in Romania (cei mai multi studenti straini din Romania au fost sudanezi...). Nu cred ca pe lumea asta mai e vreo tara in care romanii sa fie iubiti mai mult ca in Sudan. Vorbesc serios. Ei bine, Asociatia Absolventilor de Facultate din Romania a cumparat un teren la marginea Khartoum-ului si acolo se intalnesc de cateva ori pe luna. Ne-au primit si pe noi, jurnalistii romani, cu gratar de oaie, shisha (narghilea), ceai (sau tuica de curmale, facuta pe ascuns, pentru ca alcoolul este interzis), dansuri si cantece.

- Sunt romanii interesati de ceea ce se intampla la zi in tara sau doar de amintiri?

- E un public mult mai complicat de definit si catalogat decat cel din tara, e situat pe paliere diferite de varsta, valuri de emigrare, sentimente-resentimente, cu asteptari diferite si amintiri diferite despre tara.

Romania din mintea romanilor emigrati se transforma pe zi ce trece: la unii se idealizeaza, iar pentru altii Romania este o tara a transeelor din care tocmai au iesit. Cei mai multi, insa, tanjesc dupa Romania.

- Vor romanii sa se intoarca sau sa ramana definitiv?

- Interesant e ca cei trecuti de prima si a doua tinerete se gandesc sa se intoarca acasa, impacati cu trecutul lor, cu ei insisi si cu tara lor.

Cei tineri insa, pana in 40 de ani, dau unei intoarceri sanse minime. Asta si pentru ca au trecut de perioada grea de la inceput si acum incep sa culeaga roadele muncii si abnegatiei lor. S-au integrat, vorbesc limba locului, stiu sa profite de ce li se ofera, iar cand li se face dor de casa, se urca in avion.

Romanii se descurca intr-adevar admirabil oriunde ar fi. Povestea cu inzestrarea neamului nu e vorba in vant, stiu sa isi puna in valoare talentele si sa profite de oportunitati. E adevarat ca sunt unii care profita urat de oportunitati si de increderea pe care occidentalii o acorda tuturor... Poate ca o fi fabulospiritul...

- Ce inseamna sa fii realizator TV pentru un public de la mii de km?

- Exista programe dedicate pentru diaspora si pentru romanii din jurul Romaniei, asa cum este si firesc, pentru ca publicul de afara nu este acelasi cu cel de acasa: are o alta viata, traieste in alte realitati, are alte asteptari. Cineva trebuie sa ii stranga laolalta, macar virtual: ne-am risipit extraordinar de mult in ultimii ani, nu i-am ajuns din urma pe italieni sau irlandezi, dar nici departe nu suntem. Probabil ca vom afla cati suntem si pe unde doar cand se va introduce votul electronic!

-V-au reprosat ceva? Dar multumiri ati primit?

- Cel mai dureros repros l-am primit nu in Vest, ci in Est: in Herta, regiunea Cernauti, Ucraina. Romanii stransi in jurul lampii (se luase curentul, in mod ciudat, tocmai cand am intrat in casa...) ne-au spus dupa o tacere lunga si inainte de a ciocni paharul de bun venit: „De ce ne-ati uitat?“ Vorbele astea transforma tot baletul politic din tara in geamparale.

Iar cea mai adevarata multumire a fost interdictia data de ucraineni pe 5 ani de a mai intra in tara vecina. Ii deranjam: deci faceam treaba buna. Apropo, interdictia expira anul acesta.





Inscrieri universitare pentru romanii din Italia

Romanii care doresc sa-si continue studiile universitare in Italia pot obtine Declaratia de valoare a titlului de studiu adresandu-se direct, fara programare, biroului pentru studenti din cadrul Sectiei Consulare, in fiecare zi, intre orele 9.00-12.00, incepand cu data de 10 aprilie, informeaza Romanian Global News. Pe site-ul www.consitbucarest.ro sunt disponibile toate informatile privind documentele necesare pentru obtinerea Declaratiei de Valoare, iar informatii suplimentare sunt disponibile pe site-ul Ministerului Educatiei, Universitatii si Cercetarii italian. Azi, la ora 10:30, ora Bucurestiului, se vor redeschide programarile on-line pentru inscrierile in vederea obtinerii declaratiilor de valoare necesare cetatenilor romani din Romania si Basarabia si pentru recunoasterea diplomelor de studiu si profesionale. Prin acest sistem de programare vor fi evitate lungile cozi de asteptare din fata birourilor Consulatului italian la Bucuresti. Adresa site-ului oficial al Ambasadei Italiei creat pentru programari este: www.consitbucarest.ro. Totodata, pe site se pot obtine informatii despre procedura de urmat, actele necesare obtinerii declaratiei de valoare, cheltuielile aferente - 30,99 euro pentru fiecare declaratie de valoare. In afara acestei taxe, nu se percepe nici o alta suma de bani.


Marea Britanie: noi proceduri de selectare a imigrantilor


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.