Reprezentantii diplomatici ai Marii Britanii, Frantei, Suediei, Finlandei si Olandei au cerut, potrivit BBC, doamnei Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene, ca institutiile comunitare sa aplice "consecvent si clar" mecanismul de moni
Reprezentantii diplomatici ai Marii Britanii, Frantei, Suediei, Finlandei si Olandei au cerut, potrivit BBC, doamnei Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene, ca institutiile comunitare sa aplice "consecvent si clar" mecanismul de monitorizare a Romaniei si Bulgariei privind masurile de combatere a coruptiei si reforma justitiei promise de cele doua tari inainte de aderare. Potrivit BBC, acest gest are de- a face cu nemultumirea celor cinci capitale legata de activitatea comisarului european pentru justitie, Franco Frattini. "Suntem ingrijorati de modul in care se face verificarea angajamentelor", a fost principalul mesaj al celor cinci ambasadori, potrivit unui diplomat din una din tarile respective, citat de BBC sub acoperirea anonimatului, existand, totodata, potrivit aceleiasi surse, o ingrijorare reala si crescanda privind lipsa progreselor pe teren in cele cateva luni de la aderare. Un alt diplomat, citat si acesta de BBC, sub umbra anonimatului, a tinut sa precizeze ca gestul "nu e un atac la adresa Romaniei si Bulgariei". Desi nu se pune problema activarii clauzei de salvgardare demersul facut, la varful Comisiei Europene, de cele cinci state ne sugereaza ca acest fapt nu ar trebui exclus de autoritatile de la Bucuresti sau Sofia care ar trebui sa inteleaga din acest semnal de alarma ca trebuie sa-si respecte angajamentele luate inainte de aderare, mai ales privind lupta impotriva coruptiei, si ca acest lucru trebuie verificat temeinic si comunicat in cele mai mici detalii tarilor membre, explica BBC. Pentru a da substanta acestei afirmatii BBC citeaza din nou sursele dimplomatice. "Situatia este deplorabila in ambele tari", spune unul dintre ambasadori, adaugand ca are "senzatia ca Romania macar incearca sa faca ceva, in timp ce in Bulgaria nu se intampla chiar nimic". Stadiul de indeplinire a angajamentelor Romaniei si Bulgariei va fi discutat de oficialii europeni la 4 mai iar Comisia Europeana isi va face raportul in iunie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.