Romania va atrage anul acesta un volum de investitii straine directe de aproximativ sapte miliarde de euro, iar tendinta este de crestere, a declarat pentru The Money Channel directorul Agentiei Romane pentru Investitii Straine, Sorin Vasilescu. "In

Romania va atrage anul acesta un volum de investitii straine directe de aproximativ sapte miliarde de euro, iar tendinta este de crestere, a declarat pentru The Money Channel directorul Agentiei Romane pentru Investitii Straine, Sorin Vasilescu. "In 2007 tara noastra va atrage circa 7 miliarde de euro din investitii straine directe. Valoarea este similara cu cea inregistrata in 2006, daca nu este luata in calcul privatizarea Bancii Comerciale Romane", a declarat directorul ARIS.
Anul acesta majoritatea investitiilor straine va proveni din proiecte Greenfield, avand in vedere faptul ca marile privatizari au fost incheiate. Investitorii europeni si asiatici sunt atrasi de industriile IT&C, imobiliara si farmaceutica. "De asemenea, cred ca se vor mentine in mod evident si sectoarele in care si pana in prezent s-au facut investitii masive, deci este vorba de industria auto si de industria componentelor auto", a precizat directorul ARIS. El a adaugat ca institutia pe care o conduce se afla in discutii cu "un alt gigant din India din acest domeniu".

Telecomunicatiile, in fruntea investitiilor de anul trecut

Intr-un top al investitiilor in Romania pe anul trecut, olandezii, austriecii si nemtii au ocupat primele trei locuri, cu sume ce depasesc, fiecare, o jumatate de miliard de dolari. Potrivit Agentiei Romane pentru Investitii Straine, oamenii de afaceri de peste hotare au investit cel mai mult in regiunea de dezvoltare Bucuresti - Ilfov, aproape 3 miliarde de dolari. In 2006, cele mai multe investitii s-au realizat in telecomunicatii, servicii, comert, industria constructoare de masini, industria lemnului si industria energetica. Astfel, in telecomunicatii s-au investit 1,4 miliarde de dolari, bani straini. Acest sector este urmat de servicii - cu 811 milioane de dolari de investitii straine; comert - 737 milioane dolari; industria auto - 693 milioane dolari; industria lemnului - 657 milioane dolari si industria energetica - 509 milioane dolari.

7 investitii de peste 100 mil. dolari

O structurare valorica a investitiilor straine directe arata ca in 2006 au fost realizate sapte investitii de peste 100 de milioane de dolari fiecare, 17 cu sume cuprinse intre 50 si 100 de milioane de dolari, 165 cu valori intre 10 si 50 de milioane de dolari, restul fiind investitii de 1 pana la 10 milioane de dolari. Potrivit Agentiei Romane pentru Investitii Straine, regiunea Bucuresti - Ilfov a fost cea mai atractiva pentru investitorii straini. Aici s-a investit de aproape cinci ori mai mult decat pentru Regiunea de Dezvoltare - Centru. In partea de sud a tarii, investitiile totale de anul trecut au fost de aproximativ o jumatate de miliard de dolari. Iar in regiunea Centru au avut loc investitii de 657 milioane dolari. In topul investitorilor straini, olandezii detin prima pozitie.
Ei au investit anul trecut in Romania aproape 1,5 miliarde de dolari. Si austriecii s-au aratat interesati de Romania; ei au investit peste 700 de milioane de dolari, iar Germania a facut investitii de peste 600 de milioane de dolari. Astfel, investitiile straine directe in Romania au crescut in 2006 cu 34% fata de 2005.

Investitiile directe cu impact semnificativ s-au redus

In ceea ce priveste valoarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie angajate in anul 2006 a fost de 1,46 miliarde de dolari, in scadere cu circa 23,2% in comparatie cu anul 2005. In 2006 au fost finalizate doar 90 de proiecte de investitii cu impact semnificativ, fata de 251 in 2005, cand valoarea cumulata a fost de 1,8 miliarde de dolari. Proiectele greenfield au totalizat anul trecut 868 milioane de dolari, iar cele brownfield aproape 596 milioane de dolari. Scaderea investitiilor directe, care depasesc un milion de dolari, a avut loc, printre altele, din cauza incetinirii activitatii de privatizare, avand in vedere reducerea numarului de companii aflate in proprietatea statului, potrivit reprezentantilor ARIS. De la data intrarii in vigoare a legii privind investitiile directe cu impact semnificativ in economie, octombrie 2001, si pana la sfarsitul anului 2006, valoarea sumelor investite s-a ridicat la 6,615 miliarde dolari, fiind inregistrate 535 de proiecte.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.